Istraživanje i proizvodnja - ključni generator novca MOL Grupe

Autor: B.O. Objavljeno: 21.02.2020. 🕜 10:53 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019., kaže Zsolt Hernádi

Čista CCS EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) mađarske naftne i plinske kompanije MOL Grupe u 2019. je dosegnula 2,44 milijarde dolara. Pojednostavljeni slobodni novčani tok smanjio se u odnosu na 2018. uslijed činjenice da kompanija nastavlja s provedbom strateških transformacijskih projekata. Unatoč tomu, ostao je pozitivan te je u 2019. iznosio 356 milijuna dolara, objavila je MOL Grupa u svojim financijskim rezultatima za prošlu godinu. 

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje povećala se sekvencijalno u četvrtom tromjesečju dok je cjelogodišnji prosjek za 2019. ostao uglavnom nepromijenjen iznoseći 111 000 ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd), što je nešto više od očekivanog rezultata. Uslijed nižih cijena nafte i plina, ovaj volumen proizvodnje generirao je 17 posto nižu EBITDA u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2018. godini. 


Proizvodnja poliola

Istraživanje i proizvodnja ostala je ključni generator novca MOL Grupe, zabilježivši snažan pojednostavljeni slobodni novčani tok od gotovo 700 milijuna dolara u 2019. godini. 

Djelatnost Rafinerija i marketinga je u 2019. zabilježila 13 posto nižu čistu CCS EBITDA od 866 milijuna dolara, u potpunosti odražavajući slabije makrookruženje. Rast potražnje za motornim gorivima u regiji ostao je prilično snažan tijekom 2019., te je iznosio 3,4 posto, što je podržalo rezultat djelatnost Rafinerija i marketinga. 

Projekt proizvodnje poliola odvija se prema planiranom tempu i u okviru planiranog proračuna; tijekom 2019. ubrzali su se glavni građevinski radovi te stupanj ukupne dovršenosti projekta sad iznosi oko 50 posto. 


Segment negoriva 

Donesena je konačna investicijska odluka o projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, kojim se INA-ina djelatnost Rafinerija i marketinga namjerava preobraziti u održivu i profitabilnu djelatnost. 

Djelatnost Usluga kupcima istaknula se rezultatima u 2019. godini: EBITDA ove djelatnosti se povećala za 30 posto iskazano u lokalnoj valuti (24 posto u dolarima) u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, zabilježivši još jednu snažnu godinu s dvoznamenkastim rastom dobiti. U ovoj je djelatnosti ostvareno nekoliko važnih postignuća, uključujući to što je generiranje marže u segmentu negoriva dosegnulo 30 posto ukupne marže do kraja godine. 

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 71 milijun dolara u četvrtom tromjesečju, što je 48 posto više nego prije godinu dana, zahvaljujući značajnom povećanju potražnje za kapacitetom uslijed nesigurnosti u pogledu dogovora između Rusije i Ukrajine oko transporta plina. Operativni troškovi smanjili su se za više od 10 posto kao rezultat pada vlastite potrošnje plina i gubitaka u mreži, kao i cijene prirodnog plina. 


Strateški projekti 

"Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019. godini, pri čemu smo čak i nadmašili našu uvećanu očekivanu EBITDA unatoč slabijem vanjskom okruženju. Ujedno smo ostvarili značajan napredak u okviru našeg programa transformacije do 2030. Ugovorili smo stjecanje značajne imovine za istraživanje i proizvodnju u Azerbajdžanu, naš važni projekt proizvodnje poliola dosegnuo je stupanj dovršenosti od 50 posto, te je naša djelatnost Usluga kupcima ponovno zabilježila rekordne rezultate. Uz naše snažne temelje i unatoč rastućim globalnim nesigurnostima, gledamo prema 2020. s optimizmom. Uz pomoć nove imovine, očekujemo da će naša EBITDA narasti na oko 2,5 milijarde dolara, na temelju srednjoročnog temeljnog makro okvira s cijenom Brent nafte od oko 60 dolara po barelu i uz pretpostavljena konzervativnija očekivanja u petrokemijskom sektoru. To će nam ponovno osigurati dovoljan novčani tok kojim ćemo pokriti ulaganja u strateške projekte", ističe predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi.

TAGOVI