MOL kupio udjele u naftnom polju i naftovodu

Autor: B.O. Objavljeno: 05.11.2019. 🕜 08:57 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Vrijednost akvizicija je 1,57 milijardi dolara

MOL je s kompanijama Chevron Global Ventures i Chevron BTC Pipeline potpisao ugovor o akviziciji njihovih vlasničkih udjela u istraživanju i proizvodnji te transportu i skladištenju u Azerbajdžanu, uključujući neoperativni udio od 9,57 posto u naftnom polju Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) i efektivni udio od 8,9 posto u naftovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) kojim se sirova nafta prevozi do sredozemne luke Ceyhan, za ukupnu cijenu od 1,57 milijardi američkih dolara (koja podliježe korekcijama pri zaključenju). 

Kad se transakcija dovrši, MOL će postati treći najveći partner na polju ACG. 

Golemo polje ACG glavna je proizvodno naftno polje u Azerbajdžanu. Najvećim naftnim poljem u toj zemlji upravlja naftni gigant BP, a njegova prosječna dnevna proizvodnja u 2018. godini iznosila je 584 000 barela. MOL Grupa će se na ovoj ključnoj strateškoj koncesiji udružiti sa svjetskim partnerima kao što su BP, Exxon, Equinor i SOCAR. 


Zdrava ravnoteža 

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL je također stekla udjel u naftovodu BTC kojim se sirova nafta iz Azerbajdžana transportira u tursku luku Ceyhan na Sredozemnom moru. Udjelom u ovom velikom polju MOL-ova proizvodnja u nadolazećim godinama povećat će se za oko 20 000 barela dnevno, a također će se značajno povećati MOL-ove dokazane i vjerojatne rezerve. 

"Nakon zaključenja ove transakcije, oko pola naše proizvodnje dolazit će s lokacija izvan srednje i istočne Europe, što će nam pružiti zdravu ravnotežu. Ovim novim barelima također jačamo svoj otporni, integrirani poslovni model, koji će nastaviti generirati snažni novčani tok za financiranje MOL-ovih transformacijskih projekata u razdoblju do 2030., a ujedno će i povećati dividende naših dioničara", rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL Grupe. 

Inače, transakcija podliježe odobrenjima vlada i regulatornih tijela, a očekuje se da će se zaključiti do drugog tromjesečja 2020. godine, priopćeno je iz MOL Grupe.

TAGOVI