Još samo mjesec dana za registraciju cjevovoda

Autor: B.L. Objavljeno: 17.02.2020. 🕜 10:55 Lokacija: Zagreb

Kako bi se izbjegle kazne, od MINGO-a treba zahtijevati produljenje roka

Hrvatska sekcija za opremu pod tlakom upozorila je sve vlasnike i korisnike opreme pod tlakom i cijelu stručnu javnost kako za mjesec dana, tj. 17.3.2020. godine ističe rok za uvođenje cjevovoda u evidenciju opreme pod tlakom. Radi se o postupku tzv. registracije ili legalizacije cjevovoda koji nemaju evidencijski list, očevidnik i ostalu potrebnu dokumentaciju, što je obveza prema važećem Pravilniku o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (NN 27/2017). 

Dakle, preostalo je još samo mjesec dana za registraciju takvih cjevovoda, a njihovi vlasnici, odnosno korisnici, ako žele izbjeći moguće kazne, trebaju se obratiti nadležnom Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta sa zahtjevom za produljenje tog roka uz obrazloženje.


Rok ističe za mjesec dana

Naime, u 'Prijelaznim i završnim odredbama', odnosno u čl. 19., st. 6. spomenutog Pravilnika jasno stoji sljedeće: "Za cjevovode visoke razine opasnosti koji su u uporabi, a nisu uvedeni u evidenciju opreme pod tlakom, prvi pregled u skladu s ovim Pravilnikom mora se obaviti najkasnije u roku od tri (3) godine od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Kako je Pravilnik donesen 17.3.2017., a novi još nije objavljen (unatoč činjenici što je u cijelosti pripremljen i što su ga odobrila nadležna tijela Europske komisije!), 17.3.2020. ističe propisani tok od tri godine.


Objavljene nove Tehničke upute za primjenu Pravilnika

No, to nije sve jer, iako novi Pravilnik još nije donesen, struka je donijela Tehničke upute za primjenu postojećeg Pravilnika. Riječ je o već trećem izdanju 'Tehničkih uputa i preporuke za provođenje aktivnosti periodičkih pregleda i ispitivanja opreme pod tlakom prema Pravilniku o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (Narodne novine, broj 27/2017)'. 

Tekst Uputa može se pronaći na stranicama MINGO-a ili na stranicama Hrvatskog seminara za tlačnu opremu

Naravno, o svemu tome bit će više riječi na već 17. po redu Hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi koji se održava 21.5.2020. godine u Zagrebu.

 
 

TAGOVI