INA Grupa ostvarila nešto veće prihode

Autor: B.O. Objavljeno: 20.02.2020. 🕜 15:06 Lokacija: Zagreb

Kapitalna ulaganja pak uvećana su za 18 posto

Prihodi INA Grupe u 2019. iznosili su gotovo 22,6 milijardi kuna, što je za 1,1 posto više u odnosu na 2018. godinu (22,3 milijarde kuna). CCS EBITDA bez jednokratnih stavki dosegla je 2,9 milijardi kuna, uglavnom zbog smanjenja Brent cijene nafte za 10 posto. 

Kapitalna ulaganja povećala su se za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su iznosila nešto manje od 2,2 milijarde kuna, s povećanim ulaganjima u djelatnost Rafinerija i marketinga. 

"U 2019. godini su prihodi Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosili 3,7 milijardi kuna, a EBITDA bez jednokratnih stavki 2,4 milijardi kuna, što je rezultat devet posto niže ostvarene cijene ugljikovodika te smanjene razine njihove proizvodnje za tri posto. Iako je u Egiptu ostvarena veća razina proizvodnje, ukupna razina proizvodnje zabilježila je pad kao posljedica prirodnog pada proizvodnje na hrvatskim poljima, posebice onima plinskima", navodi se u financijskom izvješću INA-e. 


Obrada teških ostataka 

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju iznosila je 557 milijuna kuna te se povećala za 271 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Glavni događaji godine za rafinerijsko poslovanje uključivali su opsežan remont koji je završen u prvoj polovici 2019. te konačnu odluku o ulaganju u projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, najveću investiciju u povijesti tvrtke u Hrvatskoj. 

U isto vrijeme, prodaja je bila stabilna uz iskorištavanje tržišnih uvjeta. Maloprodajne količine povećale su se za tri posto uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj te širenja mreže u Crnoj Gori.


Bijeli proizvodi 

Predsjednik Uprave INA-e Sándor Fasimon ističe kako je u 2019. tvrtka uspjela ostvariti stabilne prihode u zahtjevnom okruženju. 

"Proizvodnja sirove nafte ostala je stabilna, a povećana razina aktivnosti u Egiptu već je počela davati rezultate, ublažavajući pad domaće proizvodnje. Ipak, 10 posto niže razine cijene Brent nafte utjecale su i na prihode i na EBITDA-u", kaže Fasimon, dodajući kako je u Rafinerijama i marketingu 2019. bila godina puna događanja, i to pozitivnih.

"Dovršen je veliki remont Rafinerije nafte Rijeka vrijedan 800 milijuna kuna, a rezultati tog projekta već su vidljivi kroz poboljšanju strukturu proizvoda. Osim toga, donesena je konačna odluka o ulaganju u projekt obrade teških ostataka, što predstavlja najveću investiciju kompanije u novijoj povijesti, vrijednu približno četiri milijarde kuna. Puštanjem u pogon novog postrojenja, što je planirano u 2023., struktura proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka dodatno će se poboljšati povećanjem udjela isplativih bijelih proizvoda", napomenuo je, dodajući kako je cilj ovog projekta, kao i ostalih aktivnosti u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023., zaustaviti trenutačno negativni slobodni novčani tok u našem rafinerijskom poslovanju te dugoročno ostvariti održivo i profitabilno poslovanje.

"Što se tiče redovitih aktivnosti, povećana je prodaja na ključnim tržištima Hrvatske i BiH, čime je dodatno učvršćena vodeća pozicija INA-e, uz stalna poboljšanja u maloprodaji, koja najbolje rezultate bilježi na tržištima Hrvatske i Crne Gore", zaključuje on.

TAGOVI