Ugledna nagrada za FER-ovog znanstvenika

Autor: B.L. Objavljeno: 30.04.2020. 🕜 10:29 Lokacija: Zagreb

Prof. Igor Kuzle, predstojnik ZVNE-e, dobitnik je Nagrade HAZU-a

Dobitnik nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu je prof. dr. sc. Igor Kuzle, dipl. ing. s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrada HAZU-a iz područja tehničkih znanosti dodijeljena mu je za znanstvene radove u primjeni različitih koncepata upravljanja naprednim elektroenergetskim mrežama u svrhu povećanja fleksibilnosti elektroenergetskog sustava te omogućavanja masovne integracije obnovljivih izvora. Radi se o znanstvenoj cjelini od 19 znanstvenih radova koji su objavljeni u uglednim svjetskim znanstvenim časopisima. To znanstveno postignuće u kojem su predstavljeni najznačajniji aspekti koordiniranog upravljanja različitim tehnikama naprednih elektroenergetskih mreža ostvareno je u suradnji s vlastitim doktorandima i znanstvenicima iz inozemstva. Pri tome su istraživanjem dinamike EES-a i utjecaja obnovljivih izvora predložena rješenja koja omogućuju njihovu masovnu integraciju u EES. Predloženi su koncepti upravljanja i koordinacije kojima se optimira pogon, snižavaju troškovi i povećava fleksibilnost EES-a, a za vrednovanje razvijenih modela korišteni su podaci prikupljeni mjerenjima u hrvatskom EES-u, čime je dokazana i njihova praktična primjenjivost.

Prof. Kuzle je redoviti profesor i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na FER-u i predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, a bavi se istraživanjima u području elektroenergetike, a osobito naprednih mreža u prijenosnome EES-u, izvijestio je FER.

TAGOVI