Nizozemski sud u srijedu je presudio da naftni div Royal Dutch Shell mora smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 45% do 2030. u odnosu na razinu iz 2019. godine. To je puno veće smanjenje od trenutnog cilja tvrtke da smanji emisije za 20% do 2030. godine. Tužbu je u travnju 2019. podnijelo sedam aktivističkih skupina - uključujući Friends of the Earth (FOE) i Greenpeace - u ime 17.200 nizozemskih građana. Sud je presudio da Shellov poslovni model "ugrožava ljudska prava i živote" predstavljajući prijetnju ciljevima postavljenim u Pariškom sporazumu. 

Shellova trenutna klimatska strategija navodi da tvrtka želi imati nulte emisije do 2050. godine, a postavlja cilj smanjenja svojih emisija CO2 za 45% do 2035. godine. Glasnogovornik Shella rekao je da se tvrtka sigurno namjerava žaliti na "razočaravajuću sudsku odluku". "Ulažemo milijarde dolara u energente s niskim udjelom ugljika, uključujući punjenje električnih vozila, vodik, obnovljive izvore energije i biogoriva i želimo povećati potražnju za tim proizvodima i još brže proširiti potražnju za našim novim proizvodima", rekao je glasnogovornik e-poštom, piše CNBC. 

Rastući pritisak dioničara

Dionicama Shella u Londonu se trgovalo 0,2% više, cijena dionica porasla je gotovo 10% od danas, a pala je za gotovo 40% u 2020. Na godišnjoj skupštini Shella prošlog tjedna, dioničari su premoćno glasali za planove tvrtke za energetsku tranziciju - ali, što je još važnije, sve veća manjina odbila je strategiju, inzistirajući da je naftni div trebao učiniti puno više u borbi protiv klimatskih promjena. 

Roger Cox, odvjetnik ekoloških aktivista u ovom slučaju, rekao je da je presuda označila prekretnicu u povijesti i mogla bi imati velike posljedice za druge velike onečišćivače. Sara Shaw, međunarodna koordinatorica programa FOE za klimatsku pravdu i energiju, rekla je da se organizacija nada da će presuda "pokrenuti val klimatskih parnica protiv velikih zagađivača koji će ih prisiliti da prestanu s vađenjem i sagorijevanjem fosilnih goriva".