Globalna potražnja za naftom, prema očekivanjima, smanjit će se u ovoj godini jer jača utjecaj koronavirusa u svijetu, što ograničava putovanja i širenje gospodarske aktivnosti, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Prema procjenama IEA-e, potražnja za naftom u 2020. kretat će se oko 99,9 milijuna barela dnevno ili za 90 000 barela dnevno manje u odnosu na 2019. godinu. 

Valja naglasiti kako je IAE u ranijim procjenama istaknula kako će u ovoj godini globalna potražnja rasti i do 825 000 barela dnevno.  


Tržišne posljedice 

"Kriza zbog koronavirusa utječe na niz energetskih tržišta, uključujući ugljen, plin i obnovljive izvore, ali njezin utjecaj na naftnim tržištima je posebice naglašen jer sprječava kretanje ljudi i robe", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e. 

"To se posebice odnosi na Kinu, najvećeg svjetskog potrošača energije, koji je u prošloj godini bio zaslužan za više od 80 posto rasta potražnje za naftom. Dok se posljedice virusa šire na druge dijelove svijeta, ono što se događa u Kini imat će velike posljedice na globalno tržište energije i nafte", istaknuo je, među ostalim, Birol. 

IEA očekuje primjetan oporavak potražnje već u idućoj godini.