Češće dražbe jamstava podrijetla električne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 05.03.2020. 🕜 10:09 Lokacija: Zagreb

Sljedeća dražba jamstava je 16. ožujka

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i Hrvatska burza energije (CROPEX) od 2020. uvode nekoliko promjena oko dražbi jamstava podrijetla električne energije. 

Kao posljedica osjetnog rasta u količinama električne energije koje je HROTE, kao voditelj EKO bilančne grupe u Hrvatskoj, počeo prodavati početkom 2020. na CROPEX-ovim tržištima (godišnji planirani iznos od oko 1,9 TWh električne energije iz sustava poticanja), HROTE i CROPEX su donijeli odluku da će dražbe jamstava podrijetla električne energije CROPEX organizirati češće - s tromjesečne razine na dvomjesečnu.

 

Odvojene dražbe

Sukladno tome, sljedeća dražba jamstava podrijetla bit će organizirana 16. ožujka za jamstva podrijetla iz vjetroelektrana iz siječnja i veljače 2020. te će se po istom načelu nastaviti tijekom godine, javlja CROPEX.  

Jamstva podrijetla iz vjetroelektrana će se prodavati na dvije odvojene dražbe - jednoj za jamstva podrijetla iz elektrana s početkom trajnog pogona od 1. travnja 2015. godine i jednoj za jamstva podrijetla iz elektrana sa starijim datumom ulaska u pogon. Za predmetne dražbe HROTE će definirati dvije različite minimalne cijene.

TAGOVI