Ulaganje u niskonaponsku mrežu je neophodno kako bi se povećala pouzdanost opskrbe električnom energijom na području Srbije, izjavila je jučer potpredsjednica tamošnje vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tijekom obilaska distribucijsko-dispečerskog centra Elektrodistribucije Srbije u Beogradu. 

"Sada je znatno bolja situacija nego prije mjesec dana, kada smo imali sličnu količinu padalina. Drago mi je da su ekipe Elektrodistribucije Srbije na terenu i da se svi problemi rješavaju u najkraćem roku. Međutim, iznimno je bitno ulagati u distribucijski sustav u nadolazećim godinama kako bismo osigurali pouzdanu opskrbu na području cijele zemlje. Uložit ćemo više od pola milijarde eura u narednih nekoliko godina", istaknula je. 

Ona je dodala kako novac nije bio problem te da se sada može i planirati na odgovarajući način jer je Elektrodistribucija Srbije samostalna tvrtka.

 

Modernizacija sustava

Također, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, ona je rekla kako gubici u mreži stoje približno 200 milijuna eura godišnje te da je nužna modernizacija elektrodistribucijskog sustava

Bojan Atlagić, direktor Elektrodistribucije Srbije, rekao je kako je manje od 0,1 posto korisnika bez napajanja električnom energijom te da se otklanjaju svi kvarovi

"Uglavnom se radi o kratkotrajnim prekidima u brdsko-planinskim područjima na jugu i istoku zemlje, a sve bi trebalo biti riješeno do kraja dana", rekao je.