Srbija u velikom problemu zbog ispada u elektroenergetskom sustavu

Autor: N.D. Objavljeno: 15.12.2021. 🕜 14:46 Lokacija: Beograd (Srbija)

Veliki snijeg i problemi u TE Nikola Tesla ostavili su mnoge bez struje i grijanja

Veliki snijeg koji je za vikend napadao u Srbiji napravio je velike probleme u opskrbi električnom ali i toplinskom energijom, a isplivali su izgleda i stari problemi u TE Nikola Tesla. Trenutno se pokušava sanirati ispad čak 260 trafostanica u ruralnom dijelu zemlje. Jutros oko 9.000 korisnika u Srbiji nije imalo struju, a van pogona je oko 260 trafostanica, rekla je danas za RTS Zorana Mihajlović. 

Zanimljivo je da srpski mediji javljaju da je predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da Srbija ima velikih problema s opskrbom sada povećanim količinama plina, koji je moguće kupiti samo na tržištu po tržišnoj cijeni koja je višestruko veća od 270 USD/1000 m3, koliko Srbija plaća plin koji stiže Balkanskim tokom. "Sada možemo kupovati plin samo po najvećim mogućim cijenama. To je za nas katastrofa, kao i kupovina električne energije. Srećom imamo stabilne financije pa to možemo rješavati", rekao je Vučić. 

Kriza je eskalirala do te mjere da je predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da država želi kupiti proizvodne kapacitete u bilo kojoj susjednoj zemlji kako bi riješila krizu opskrbe, a poboljšanje izgleda treba očekivati tek idući tjedan, u ponedjeljak. 

Mokri ugljen?

Zbog problema u isporuci ugljena privremeno je obustavljen rad pojedinih agregata u Termoelektrani Nikola Tesla A, pa su radijatori u Obrenovcu u nedjelju poslijepodne postupno hladili. Iz obrenovačkog JP Toplovod priopćili su da je "zbog poteškoća na elektroenergetskom sustavu TENT A otežana isporuka toplinske energije u gradu, zbog čega se ne mogu postići zadani parametri. Normalizacija opskrbe toplinskom energijom očekuje se nakon uspostave redovnog režima u elektroenergetskom sustavu”, stoji na web stranicama te tvrtke. 

Dok dužnosnici za problem krive loše vrijeme i kvalitetu ugljena, koji je navodno mokar i nema ga dovoljno na deponijima, energetski stručnjaci BBC-a kažu da problem dijelom leži u kvaliteti ugljena, ali da to nije jedini problem i da vremenski uvjeti ne mogu biti glavni krivac, javlja Danas. 

Prosvjedi građana


Pojedini mještani i predstavnici oporbe u Obrenovcu su u ponedjeljak navečer održali prosvjed tražeći uspostavu opskrbe i u suprotnom ostavku vlasti. "Za trenutnu energetsku krizu kriva je uprava EPS-a. Kad izađemo iz krize vidjet ćemo tko je napravio problem u cijelom lancu", rekla je ministrica energetike Zorana Mihajlović. Problema ima širom Srbije. 

U pojedinim selima oko Ivanjice ljudi nisu imali struju po tri-četiri dana. Predsjednik Vučić poručio je da će odgovorni snositi posljedice, a građanima će se smanjiti računi. 

Bez struje je u nedjelju navečer, kaže, bilo oko 126.000 ljudi. izvanredno stanje proglašeno je u devet općina - Ivanjica, Lučani, Nova Varoš, Ljubovija, Krupanj, Arilje, Bajina Bašta, Osečina i Mali Zvornik. Kako je javio RTS, 40 posto stanovnika Malog Zvornika je bez struje, a zbog velikih snježnih nanosa pristup velikom broju zaselaka još uvijek nije moguć. Prema informacijama iz EPS-a, na terenu je više od 50 radnika koji uz pomoć teške mehanizacije pokušavaju doći do dalekovoda planinskim cestama kako bi otklonili kvarove, javljaju srpski mediji. 

TAGOVI