Zabrana gradnje malih hidroelektrana bila je tema ovotjednog radnog sastanka premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem

Na radnom sastanku u Sarajevu razgovaralo se, među ostalim, o kratkoročnim mjerama i aktivnostima koje će se što prije poduzeti, a sve na temelju ranijeg zaključka Parlamenta Federacije BiH o zabrani gradnje mini hidroelektrana, kao i zahtjeva predstavnika NVO-a iz Koalicije za zaštitu rijeka.

 

Preusmjeravanje poticaja

Vlada FBiH javlja kako je dogovorena izmjena i dopuna nekoliko pravilnika

U tijeku su izmjene Pravilnika o pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolišnu dozvolu. A federalno ministarstvo okoliša i turizma će preuzeti izdavanje okolišnih dozvola za male hidroelektrane čija snaga prelazi 150 kW. 

K tomu, radi se na pravilniku o načinu osnivanja i rada stručnih komisija za ocjenu studija o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za pogone za proizvodnju hidroenergije. Ovim izmjenama se utvrđuje osnivanje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja na okoliš prilikom gradnje pogona za proizvodnju hidroenergije. 

Također, od 1. siječnja 2021. tamošnje ministarstvo energije, rudarstva i industrije neće produljivati davanje poticaja za male hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmjerit će se kao poticaji drugim obnovljivim izvorima.

 

Spašavanje rijeka 

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u skladu s ranijim zaključkom vlade FBiH krenulo u izmjene Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku koji će razjasniti način mjerenja dopuštenog protoka u kojem mala hidroelektrana smije raditi. 

Naime, cilj je da se ekološki prihvatljiv protok mjeri u stvarnom vremenu i IT sustavom automatski očitava u vodnim agencijama kako bi mogle djelovati u slučaju da mala hidroelektrana ne poštuje ekološki prihvatljiv protok. 

Tijekom ovog sastanka se razgovaralo i o dugoročnim mjerama u cilju spašavanja rijeka u FBiH, među kojima je ustavna zaštita vode i pravo na pitku vodu.