Disciplinski postupak zbog malih hidroelektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 07.10.2020. 🕜 09:34 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Federalno ministarstvo okoliša i turizma želi utvrditi odgovornost oko izdavanja okolišnih dozvola

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokrenulo je proceduru kako bi se utvrdila odgovornost voditelja koji su radili okolišnu dozvolu za gradnju malih hidroelektrana Buna 1 i Buna 2. 

Ministarstvo je dužno taj postupak provesti nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu za njihovu gradnju, a zbog uočenih propusta voditelja postupka prilikom izdavanja dozvola. 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i ministrica Edita Đapo protive se nekontroliranoj i masovnoj gradnji malih hidroelektrana jer one uništavaju rijeke. Međutim, ministarstvo je dužno razmotriti svaki zahtjev koji dobije za izdavanje okolišne dozvole. 

Taj postupak vode stručne službe i dužne su provoditi ga u skladu sa zakonima za što snose i odgovornost. 


Narušavanje ugleda 

U navedenom slučaju, nadležni sud je utvrdio da postupak nije vođen u skladu sa zakonom te je ministarstvo na osnovu toga pokrenulo proceduru utvrđivanja odgovornosti zbog nanesene štete i narušavanja ugleda institucija i državne službe. 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zahvaljuje nevladinim organizacijama i aktivistima čiji rad izuzetno cijeni i s kojima kontinuirano surađuje. U tome ministarstvu ističu kako su oni njihovi partneri u zajedničkoj borbi za očuvanje okoliša te prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

TAGOVI