Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) donijela je odluku o produljenju roka za prijavu na projekte Solari 3.000+ i Solari 500+ do 28. veljače. Brzina i broj prijava su iznad očekivanja te se do 31. prosinca 2021. za projekt prijavilo 8.000 potrošača. 

EPCG i Fond za zaštitu okoliša Crne Gore (Eko fond) raspisali su javni poziv za sudjelovanje u projektima Solari 3000+ i Solari 500+ kako bi se financirali i subvencionirali korisnici za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sustava snage do 10 kW za pojedinačne stambene objekte, tj. one snage do 30 kW za pravne i fizičke osobe, vlasnike poslovnih objekata. 

Iz sredstava Eko fonda će se osigurati petina sredstava za realizaciju tih projekata zahvaljujući dodjeli subvencije od 20 posto za ugradnju sunčanih elektrana za kućanstva, pravne i fizičke osobe.

 

Vlastiti izvor energije 

Vrijednost tih projekata je 30 milijuna eura, a oni predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jedno od najznačajnijih ulaganja u tamošnju energetiku u posljednjih 40 godina. 

"Cilj projekta je da se kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaponskih sustava u kućanstvima i kod gospodarskih subjekata, emisija ugljikova dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva okoliš", izvijestila je EPCG

Ugradnjom sunčane elektrane, korisnik tog projekta postaje tzv. kupac – proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz vlastitog izvora, a mogući višak/manjak električne energije u određenom trenutku predaje/preuzima kroz distribucijsku mrežu, što se financijski saldira na godišnjoj razini.

 

Razdoblje otplate ulaganja 

Korisnici otplaćuju sustav u jednakim mjesečnim iznosima koji neće biti veći od njihovog prosječnog mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju, uz subvenciju od 20 posto koju dodjeljuje Eko fond. Pri tome je razdoblje otplate ulaganja od četiri do 10 godina, što ovisi o iznosu rate i snazi postavljenog sustava. 

Tako korisnik postaje vlasnik male sunčane elektrane, čija je predviđena snaga približno dovoljna za njegove potrebe za električnom energijom. 

Podsjećamo, EPCG je osnovala tvrtku Solar gradnja koje će provoditi taj projekt. Također, EPCG će pružiti podršku sudionicima projekta u dobivanju svih potrebnih dozvola, kroz jednostavne procedure.