EPCG: ususret ulaganjima vrijednim 200 milijuna eura

Autor: B.O. Objavljeno: 24.11.2021. 🕜 09:36 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Poslovanje Elektroprivrede Crne Gore u prvih devet ovogodišnjih mjeseci

Zbog informacija povezanih s poslovanjem Elektroprivrede Crne Gore u prvih devet mjeseci te mogućeg pogrešnog tumačenja objavljenih podataka, EPCG želi pojasniti i na odgovarajući način informirati javnost o svojem poslovanju.

"EPCG je i pored izazovne i gospodarski nepredvidive poslovne 2021. izazvane pandemijom koronavirusa te primjetnim poremećajem cijena električne energije na međunarodnim burzama, treće tromjesečje završila s dobiti od 412,8 tisuća eura, dok su prihodi uvećani za 28,5 milijuna eura. Najveći učinak na dobit tvrtke imaju visoke cijene električne energije na burzi, koju je EPCG bila primorana uvoziti zbog loše hidrologije i nedovoljne proizvodnje električne energije. EPCG je u prvih devet mjeseci prošle godine poslovala s 2,2 milijuna dobiti, kada je cijena električne energije bila pet puta manja od trenutačne na međunarodnoj burzi. Samo tijekom kolovoza ove godine, EPCG je u cilju stabilne opskrbe električnom energijom uvezla dodatno energije u vrijednosti od 15 milijuna eura", izvijestila je EPCG, dodajući kako nije povećala cijene električne energije kućanstvima i gospodarstvu, iako je imala zakonsko pravo to učiniti. A to su, napominju u EPCG-u, učinile mnoge zemlje u Europi i okruženju.

 

Dovoljno sredstava 

Troškovi zaposlenika u ovoj su godini iznosili 1,3 milijuna eura više i to ponajprije jer je u njih uključen i iznos otpremnina (1,15 milijuna eura, od čega 400 tisuća eura za bivše članove uprave). Dakle, kada su u pitanju sami troškovi za primanja zaposlenika na neodređeno i određeno vrijeme te osobe koje su zaposlene posredstvom agencija za zapošljavanje, oni su od siječnja do listopada 2021. bili za 3,2 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani, a ne 8,7 posto kako je objavljeno u javnosti. 

"U EPCG je u posljednjih šest mjeseci primljeno ukupno 115 zaposlenika, od čega 29 na neodređeno, a 86 na određeno vrijeme, dok je u istom razdoblju radni odnos prestao za njih 51", javlja EPCG. 

Imajući u vidu planirani ulagački ciklus od 200 milijuna eura, samo u 2022., ukazuje na potrebu i spremnost ove tvrtke da uključi jedan dio zaposlenih, a u cilju provedbe i ostvarenja pokrenutih projekata Solari 3000 plus i 500 plus, sunčanih elektrana Vilusi i Slano, vjetroelektrane Gvozd, itd. S druge strane, potrebna je bila i odgovarajuća popunjenosti radnih mjesta kako bi se poslovanje u pojedinim dijelovima tvrtke odvijalo nesmetano i bez zastoja. 

Na koncu, EPCG ističe kako je zaduženost niska i da tvrtka može pokrivati sve svoje obveze prema kreditorima i ulagačima, dok koeficijent likvidnosti ukazuje da ima dovoljno sredstava za predstojeće projekte.

TAGOVI