Cijene nafte nastavljaju padati pet tjedana zaredom

Autor: N.D. Objavljeno: 29.11.2021. 🕜 09:12 Lokacija: Zagreb

Omikron varijanta koronavirusa snažno preplašila tržište jer, čini se, prijete nova zatvaranja

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, sada već petoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta koronavirusa nazvana omikron, mogla izazvati ponovno zatvaranje gospodarstava, a time i pad potražnje za naftom. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna oko 8%, na 72,72 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,4%, na 68,15 USD. 

To je peti tjedan zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od ožujka prošle godine, a posljedica je oštrog pada u petak, nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, nazvane omikron. Samo u petak cijene barela potonule su više od 11 posto, što je njihov najveći dnevni pad od travnja prošle godine, i zaronile na najniže razine u više od dva mjeseca.

Visoki rizik omikrona

Do petka je u fokusu ulagača bio pokušaj kupaca da obuzdaju cijene nafteodlukama o otpuštanju robe iz svojih strateških rezervi. SAD je u tome predvodnik, a ima podršku Japana, Južne Koreje, Kine, Indije i Velike Britanije. U OPEC-u, koji tvrdoglavo ne želi povećati proizvodnju, držeći cijenu nafte jako visokom, sada izlaze s kalkulacijom da će potez "pobunjenih" vjerojatno rezultirati osjetno većom ponudm u narednim mjesecima. Početkom prosinca kartel bi trebao razgovarati o prilagodbi plana proizvodnje u siječnju i dućim mjesecima i to za 400.000 bl/dnevno. Sada su oči uprte u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, koja je objavila da je zaraznost omikrona jako visoka, vjerojatnost širenja novih valova jako velika, a čini se i da je nova varijanta imuna na zaštitu koju je pružalo cjepljenje te poziva države da prilagode mjere međudržavnih putovanja. 

TAGOVI