Zelena akcija: ulaganje u NE Krško 2 je promašaj

Autor: B.O. Objavljeno: 25.11.2021. 🕜 13:50 Lokacija: Zagreb

Hrvatskoj je bolje orijentirati se na jeftinije i sigurnije obnovljive izvore, kaže Reinhard Uhrig

Ulaganje u drugi blok Nuklearne elektrane (NE) Krško ne samo da je promašeno, već je srljanje u bankrot. Vlada pokušava 'ofarbati' Krško zelenom bojom, no to nuklearnu elektranu neće učiniti sigurnijom ni jeftinijom, a posebice ne brzim niskougljičnim rješenjem za klimatsku krizu. 

Poruka je to koju su danas s Markova trga u Zgrebu uputili predstavnici Zelene akcije i austrijske organizacije Global2000. Povod te konferencije za medije je potpisivanje sporazuma o nuklearnoj suradnji između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona te najave hrvatskog premijera o spremnosti za ulazak u 'zeleni' projekt razvoja NE Krško 2.

 

Sigurniji izvori 

"Hrvatska je ovim potezom dala Francuskoj veliku podršku u namjeri da nuklearnu energiju i plin klasificiraju kao čiste tehnologije unutar taksonomije održivih ulaganja Europske unije. Potpisom ove inicijative svrstali smo se na pogrešnu stranu borbe protiv klimatskih promjena", izjavio je Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije. 

Na konferenciji za medije govorio je i Reinhard Uhrig, voditelj kampanje protiv nuklearne energije u Austriji te predstavnik organizacije Global2000. 

On je komentirao kako nuklearna energija nije ekonomski isplativa, što potvrđuju Međunarodna agencija za energiju i investicijska banka Lazard. "Hrvatskoj je puno bolje orijentirati se na jeftinije, brže za izgradnju i, naravno, sigurnije obnovljive izvore koji iza sebe ne ostavljaju radioaktivni otpad u trajanju od 240 tisuća godina", rekao je.

 

Sigurnosna provjera 

Osim najave izgradnje drugog bloka NE Krško, trenutačno traje postupak produljenja životnog vijeka postojećeg reaktora ove nuklearne elektrane te će oko tog procesa morati biti odrađena detaljna savjetovanja sa svim susjednim zemljama poput Austrije. 

"Mi nismo jedini protiv izgradnje drugog bloka. Čak 51 tisuća građanki i građana Austrije potpisala je peticiju o temeljitoj sigurnosnoj provjeri postojeće elektrane", kazao je. 

Udruge su na konferenciji za medije predstavile zaključke nove studije Sveučilišta u Beču koja nudi alternativu za postojeću NE Krško. "Za 14 milijardi eura, i Hrvatska i Slovenija mogu napraviti prijelaz na 100 posto obnovljive izvore u djelatnosti električne energije", pojasnio je Tomac. 

Prema najavama, novi blok NE Krško snage 1100 MW stoji upravo toliko ili više, kao što se pokazalo na primjeru nekoliko ekonomski propalih nuklearnih projekata, priopćeno je iz Zelene akcije.

"Uložiti sve karte na nuklearnu energiju je loše ne samo za ljude i opću sigurnost, već predstavlja jednostavno promašenu klimatsku politiku. To je kao da glad u svijetu pokušavate riješiti kavijarom", zaključio je.

TAGOVI