Hitne krizne mjere EU-a, predstavljene prošlog tjedna za ublažavanje tereta visokih cijena energije za potrošače, riskiraju stvaranjem različitih intervencija diljem Europe i smanjenjem ulaganja u obnovljive izvore energije, upozorili su izvori iz te industrije. Europska komisija predložila je dvije mjere za preraspodjelu izvanrednih prihoda koje su neke energetske tvrtke ostvarile zbog utjecaja skokovitog rasta cijena plina na energetsko tržište. Ključne mjere su ograničenje prihoda od prodaje tehnologija za proizvodnju električne energije kao što su obnovljivi izvori energije i nuklearna energija, koje je Komisija postavila na 180 EUR/MWh i porez tvrtkama koje rade s fosilnim gorivima, kojima se planira uzeti barem 33% viška dobiti ostvarene u fiskalnoj 2022. 

Provedba je prepuštena nacionalnim vladama i izaziva zabrinutost da će industrija i kućanstva imati različite koristi, ovisno o zemlji u kojoj se nalaze. "Prijedlozi za povrat ekstra dobiti vrlo su nejasni i u osnovi su prepušteni državama članicama na provedbu. Iako zvuče prilično dobro, provedba bi mogla biti fragmentirana, što je veliki problem", rekao je za Euractiv Bram Claeys iz Regulatory Assistance Projecta, istraživačkog centra za klimu i energiju. Bruxelles procjenjuje da bi zemlje EU-a mogle iskoristiti te mjere za prikupljanje 142 milijarde eura za potporu potrošačima u problemima i ulaganje u čistu tehnologiju i energetsku učinkovitost. 

Neujednačena primjena mjera

Neujednačena provedba također riskira narušavanje tržišta električne energije u EU i poništavanje godina rada na integraciji nacionalnih tržišta električne energije diljem Europe, upozorio je Claeys. Kada je prošli tjedan predstavila hitne mjere, Europska komisija je imala za cilj osigurati koordinirani pristup u nacionalnim odgovorima na energetsku krizu. Ograničenje prihoda odnosi se na cijelu EU i postavljeno je dovoljno nisko da više pogodi proizvodnju električne energije temeljenu na fosilnim gorivima nego energiju proizvedenu iz nuklearnih i obnovljivih izvora, koji su jeftiniji za proizvodnju i zadržat će visoke profitne marže, čak i uz ograničenje prihoda od 180 €/ MWh. 

Međutim, fleksibilnost vlada EU da zadrže već postojeće nacionalne gornje granice cijena ili postave niže izaziva zabrinutost u industrijiobnovljivaca. "Država članica bi mogla odlučiti, ako ima te informacije dostupne, imati nižu gornju granicu prihoda za nuklearke i obnovljivce, na primjer, koje bi mogle biti niže jer su njihovi nivelirani troškovi obično niži", objasnio je dužnosnik EU-a. 

Ili jedinstveno ograničenje - ili nikakvo

Šarenilo različitih ograničenja cijena, koje su jednostrano uvele pojedine zemlje EU-a, stvorilo bi neizvjesnost ulaganja, upozorava WindEurope, industrijsko tijelo. „Ograničenje prihoda od vjetra za cijelu EU trebalo bi biti upravo to – jedinstveno ograničenje za cijelu EU. Dopuštanje zemljama da odstupe od toga i imaju niže gornje granice stvara zbrku i neizvjesnost – i usporit će ulaganja koja su nam prijeko potrebna,” rekao je izvršni direktor WindEuropea Giles Dickson

Slične strahove izrazila je industrija solarnih tehnologija. “Jako žalimo zbog mogućnosti koja je sačuvana za države članice da postave nižu gornju granicu prihoda na nacionalnoj razini”, rekla je Naomi Chevillard, voditeljica regulatornih poslova u SolarPower Europe. “To stvara veliku neizvjesnost za ulagače i ugrožava integritet i jedinstvo tržišta EU-a. Europska komisija trebala bi postaviti osnovnu razinu proporcionalnosti za nove gornje granice”, dodala je. 

Potrebni PPA ugovori

Solarna industrija također je izrazila zabrinutost da bi, ako bi se cijena snizila, to moglo pogoditi ugovore o kupnji električne energije (PPA), ključni alat u izgradnji kapaciteta obnovljive energije. U međuvremenu, svaka gornja cijena mora dolaziti s mogućnošću dugoročnih ugovora o maloprodaji topline i električne energije. 

Subvencioniranje visoke cijene proizvodnje struje iz fosilnih izvora obnovljivcima, bez dugoročnih ugovora o opskrbi na maloprodajnom tržištu grijanja i električne energije, bilo bi besemisleno, smatra struka. Sama Europska komisija upozorila je protiv "neusklađenih ograničenja" koja "mogu dovesti do značajnih distorzija između proizvođača u Uniji, budući da se proizvođači natječu diljem EU na spojenom tržištu električne energije". Ministri EU trenutno razmatraju prijedloge i trebali bi se dogovoriti o njima na hitnom sastanku 30. rujna, piše Euractiv.
power and energy masters