Ni obnovljivi izvori nisu '100 posto otporni' na krizu

Autor: B.O. Objavljeno: 14.09.2022. 🕜 09:38 Lokacija: Zagreb

Novi izazovi energetske tranzicije

U vrijeme kada cijena fosilnih goriva zbog sukoba na istoku Europe uzrokovanog napadom Rusije na Ukrajinu u svijetu raste, dosadašnja alternativna rješenja za zadovoljavanje potreba za električnom i toplinskom energijom i pogonskim gorivima u prometu kao što su obnovljivi izvori sve više se spominju kao glavna pa i jedina. 

Istodobno se čini da bi se proces napuštanja fosilnih goriva i njihove zamjene obnovljivim izvorima, odnosno neugljičnim izvorima energije poznat pod krovnim nazivom energetska tranzicija do kraja desetljeća mogao ubrzati na razine o kakvima se prije samo par godina nije moglo ni maštati. 

No, nije baš sve tako jednostavno kako se na prvi pogled čini. Naime, sustavi, postrojenja, oprema i uređaji koji omogućavaju iskorištavanje Sunčeve i energije vjetra i njihovu pretvorbu u električnu energiju zahtijevaju velike količine i materijala koji se dobivaju preradom nafte i plina, baš kao što zahtijevaju naftne derivate (benzin, dizel, brodsko i zrakoplovno gorivo) kako bi se sirovine i poluproizvodi za njihovu izradu dopremili do tvornica

Više o tome moguće je pročitati u novom broju stručnog časopisa EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

power and energy masters

TAGOVI