Naselje koje samostalno proizvodi energiju

Autor: B.O. Objavljeno: 14.09.2022. 🕜 08:04 Lokacija: Beč (Austrija)

Energiju za grijanje i hlađenje zgrade će proizvoditi isključivo iz obnovljivih izvora

Nakon dvije godine planiranja, položen je temeljni kamen za novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Inovativan je to primjer za priuštivo stanovanje s visokom kvalitetom življenja koji će se realizirati na velikom zemljištu u blizini autobusnih i stanica podzemne željeznice, ali i obrazovnih ustanova te rekreacijskih zona. 

Projekt obuhvaća desetak zgrada s 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovnim prostorom, dječjim vrtićem, zdravstvenom ustanovom te zelenim površinama za druženje i igru, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča

Posebnost je stambenog kompleksa, koji nosi naziv Campo Breitenlee, inovativni energetski sustav koji energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Energija će se proizvoditi lokalno i to u većem opsegu na godišnjoj razini nego što će se moći potrošiti. 

Emisije CO2 bit će svedene na nulu. To će se omogućiti dubinskim bušenjem, termičkim aktiviranjem građevinske konstrukcije, bunarima, visokoučinkovitim toplinskim pumpama i fotonaponskim sustavom.

 

Bez fosilnih goriva 

Ovojnice zgrada smanjit će potrebu za energijom i stvoriti ugodan, prirodno klimatiziran unutarnji prostor. 

Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč zadnjih je nekoliko godina poduzeo važne korake u smjeru ekološki prihvatljive opskrbe energijom, a novi je projekt velik doprinos budućnosti bez fosilnih goriva

Ozelenjivanje fasada i krovova te sadnja travnjaka, gredica i voćki pobrinut će se za prirodno hlađenje i ugodnu mikroklimu. Tako će se u središtu kompleksa nalaziti i park s klupama i mjestima za druženje, a stanovnici će imati prilike baviti se urbanim vrtlarstvom. 

Zgrade će imati zajedničke kao i multifunkcionalne prostore s kantinama, novo će naselje raspolagati i dječjim i sportskim igralištima. Poseban fokus stavljen je i na međugeneracijsku solidarnost i dobrosusjedske odnose. 

Pomno promišljen koncept trebao bi se realizirati tijekom 2024. godine.

TAGOVI