Posljedice klimatskih promjena sve su vidljivije u Europi. Ljeta postaju toplija, a češće su ekstremne vremenske pojave poput suša i poplava. Stoga brojni europski gradovi traže ekološki prihvatljivija rješenja za opskrbu energijom, a važnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti igra prelazak sustava grijanja na obnovljive izvore

Potreba za postupnim ukidanjem fosilnih goriva i smanjenjem ovisnosti o plinu i nafti postala je još izraženija zbog rata u Ukrajini. 

Kako bi do 2040. potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom, Grad Beč u potrazi je za dodatnim obnovljivim izvorima. Istraživanja pokazuju da se na dubini od tri tisuće metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda, što predstavlja velik potencijal u korištenju geotermalne energije

Kao primjer u korištenju geotermalnih izvora glavnom austrijskom gradu služi München. Naime, u tom njemačkom gradu postoji već šest geotermalnih postrojenja, a planiraju izgraditi još njih 12.

 

Toplinska energija

Kako bi razmijenili znanja na području geotermalne energije, digitalizacije i usluga za građane, Beč i München nedavno su potpisali sporazum o suradnji, a delegacija iz Beča posjetila je u njemačkom gradu novu geotermalnu elektranu čija je gradnja dovršena protekle godine i koja oko 80 tisuća građana opskrbljuje toplinskom energijom. 

Ova dva europska grada žele postići klimatsku neutralnost do 2040. i smanjiti ovisnost o opskrbi plinom, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Toplinska energija u Beču velikim bi se dijelom u budućnosti trebala proizvoditi iz geotermalnih izvora, a važnu ulogu u tome trebale bi igrati dizalice topline

U Beču je krajem veljače pokrenut projekt izgradnje dizalice topline koja će koristiti višak topline nastao radom bečkog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

 

Energetska tranzicija 

Glavni grad Austrije poduzeo je još jedan važan korak prema postupnom ukidanju fosilnih goriva. 

U Beču se od 2019. može usvojiti tzv. energetski plan za pojedini gradski okrug po kojem se u novoizgrađenim zgradama više ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora. Takav se koncept sada uvodi u pet bečkih okruga, a mjera već vrijedi u osam okruga. 

Pronaći alternativu fosilnim gorivima ključno je za dugoročnu uspješnu provedbu energetske tranzicije u svim sektorima, naglasio je član bečkog gradskog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke.