Građane uistinu zanimaju sunčane elektrane

Autor: B.O. Objavljeno: 15.09.2022. 🕜 09:10 Lokacija: Labin/Križevci

Velik odaziv građana Labina i Križevaca za sufinanciranje sunčanih elektrana

Sjednice gradskih vijeća Labina i Križevaca, koje su održane ovaj tjedan, potvrđuju veliki interes građana za sufinanciranjem postavljanja sunčanih elektrana na krovove svojih domova. 

Naime, vijećnica Alenka Verbanac (IDS-ISU) na sjednici Gradskog vijeća Grada Labina zatražila je informaciju o odazivu građana Javnom pozivu za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Robert Mohorović tom je prilikom izjavio kako je odaziv građana na taj natječaj izuzetno velik. 

"S pozivom smo krenuli još prošle godine, kad je bio objavljen samo za fizičke osobe i odnosio se za sufinanciranje tehničke dokumentacije. Tada nije bio veliki odaziv, svega četiri zahtjeva su pristigla i svi su odobreni. U ovoj su godini bila raspisana dva poziva, jedan za fizičke osobe i drugi za poslovne subjekte, s time da su povećani iznosi po projektu i nije bilo sufinanciranje samo projektne dokumentacije, već i opreme i radovi na postavljanju. Pokazalo se to kao pun pogodak. Od 50 tisuća kuna raspoloživih sredstava, raspodijeljeno je 46.850 kuna, te je obrađeno osam zahtjeva. Preostaje nam sredstava za jednu ili dvije potpore i to sufinanciranje projektne dokumentacije", rekao je.

 

Retroaktivno javljanje 

Budući da je veliki interes, nastavio je, javne pozive ćemo raspisati i iduće godine, a planiramo i povećati sredstva, izvijestio je Grad Labin.

"Također, fizičke osobe koje u međuvremenu izrade projektnu dokumentaciju ili krenu s postavljanjem modula neće biti zapostavljene, moći će se retroaktivno javiti na natječaj. Novina je i to da će se osobe koje su dobile sredstva za projektnu dokumentaciju moći javiti na javni poziv za opremu i radove", pojasnio je. 

Najznačajnija točka dnevnog reda 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca pak bilo je donošenje izmjena i dopuna proračuna. Tako su tim izmjenama i dopunama, a s obzirom na velik interes, osigurana dodatna sredstva građanima - 300.000 kuna, za program sufinanciranja sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.

power and energy masters

TAGOVI