Završeni su radovi na izgradnji i opremanju kogeneracije na biomasu Energana Gospić 1 u poslovnoj zoni Smiljansko polje u Gospiću. Investicija vrijedna više od 20 milijuna eura je druga najveća greenfield investicija na području Grada Gospića od osamostaljenja Hrvatske, nakon izgradnje tvornice Kalcit. 

Investitor je tvrtka Energana Gospić 1 iza koje stoji češki holding GEEN s dugogodišnjim iskustvom u energetskom sektoru. Izvođač radova je tvrtka Đuro Đaković TEP d.o.o. iz Slavonskog Broda. Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja električne i toplinske energije u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta napravljen je i dodatni pogon, sušara drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba i za grijanje grada Gospića. 

Đuro Đaković TEP je tvrtka sa stogodišnjom tradicijom koja proizvodi, montira i gradi ovakve energane. Ova je osma energana po principu ‘ključ u ruke’, što obuhvaća projektiranje, izgradnju i opremanje. Gradimo ovakve energane na šumsku sječku diljem Europe. Ovu energanu smo izgradili u prilično brzom roku i nadamo se da će biti na ponos i zadovoljstvo sadašnjih vlasnika, ali i kupaca”, istaknuo je u ime izvođača radova Zdravko Stipetić, predstavnik tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o U postrojenju će biti zaposleno oko 30 radnika, objavio je Tehnoeko.