A1 Hrvatska ulaže u fotonapon

Autor: N.D. Objavljeno: 07.07.2021. 🕜 14:39 Lokacija: Zagreb

Bazne stanice A1 telekoma hladit će se zahvaljujući zelenoj energiji

A1 Hrvatska potpisala je sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije je 16,2 milijuna kuna od čega je 55% financirano iz LIFE programa Europske Unije. 

Cilj projekta nazvanog LIFE4GREENBROADBAND je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Implementacijom fotonaponskih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone. Cilj A1 Telekom Austria Grupe je biti ugljično neutralan do 2030. 

Nagrađene inovacije

Inovativan pristup i odgovornost prema okolišu A1 Hrvatska predstavila je još 2011. godine kad je u suradnji s Končarom predstavila autonomni sustav za napajanje baznih stanica koji se uz sunce i vjetar, napajao i vodikovim gorivnim člancima. Glavne prednosti tog sustava su potpuna energetska autonomnost i raspoloživost energije od 99,9 posto, što se teško može postići samo s energijom vjetra i sunca. 2013. godine u suradnji s Ericssonom predstavili su još jedno rješenje tzv. PSI sustav kojem je cilj smanjenje potrošnje električne energije na baznim stanicama. Za oba ekološka rješenja A1 Hrvatska nagrađena je svjetskom nagradom za inovativnost u Londonu.

TAGOVI