Plutajuća sunčana elektrana na albanskoj akumulaciji hidroelektrane Banja krenula je s komercijalnim radom i isporukom obnovljive električne energije u tamošnji elektroenergetski sustav. 

Prva jedinica te elektrane, koju razvijaju norveške tvrtke Statkraft i Ocean Sun, sastoji se od 1536 solarnih modula, ima snagu od 0,5 MW i pokriva gotovo četiri tisuće četvornih metara. 

Prema očekivanjima, javlja Statkraft, druga faza provedbe tog projekta, koja uključuje tri plutajuće jedinice ukupne snage 1,5 MW, nastavit će se u drugoj polovici ove godine.

 

Rekordna brzina 

"Ovo je velika prekretnica u inovativnom plutajućem solarnom projektu i uzbudljivo je vidjeti kako je elektrana oživjela te pridonosi proizvodnji obnovljive energije u Albaniji", ističe izvršni direktor Statkrafta Christian Rynning-Tønnesen

"Današnje postignuće predstavlja važnu prekretnicu za Statkraft u Albaniji i daljnji je korak u našoj misiji da vodimo obrat prema obnovljivim izvorima energije kroz inovativna rješenja", izjavila je Rigela Gegprifti, direktorica Statkrafta u Albaniji. 

"Solarne panele uspjeli smo postaviti rekordnom brzinom", kazao je izvršni direktor Ocean Suna Børge Bjørneklett

Inače, norveška državna elektroenergetska tvrtka Statkraft upravlja hidroelektranom u Banji snage 72 MW.