Suradnja s Udrugom gradova na programiranju višegodišnjeg financijskog okvira u okviru Radne skupine Zelena Hrvatska, građanska energija, tj. postavljanje sunčanih elektrana te obnova stare gradske jezgre u Križevcima na održiv i zelen način bile su neke od tema ovotjednog radnog sastanka gradonačelnika Marija Rajna s ravnateljem Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julijem Domcem

Također, razgovaralo se o mogućnostima korištenja zelenog vodika za međumjesni prijevoz, što je Mario Rajn istaknuo naročito bitnim s obzirom na to da Križevci imaju 59 naselja koje treba bolje prometno povezati, te o korištenju geotermalne bušotine u centru grada za grijanje javnih ustanova. 

Vjerujem da je ovo tek početak suradnje, budući da možemo itekako svoj značaj naglasiti u Europskoj uniji, ja kao član Upravog odbora Energy Citiesa, a Julije Domac kao član Upravnog odbora Sporazuma gradonačelnika, izjavio je nakon sastanka Rajn na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka, tj. na Križevačkom sunčanom krovu. "Vjerujem da je budućnost Križevaca zelena, održiva i siguran sam da s ovakvim partnerima možemo samo profitirati", rekao je. 


Edukacija energetskih savjetnika 

"Grad Križevci svijetli je primjer u Hrvatskoj kako poticati građansku energiju, kako razmišljati zeleno i održivo i s obzirom na veličinu grada primjer koji se u i u Hrvatskoj i u Europi može puno puta replicirati. Tim gradonačelnika je ostvario sjajne rezultate, vjerujem da postoji prostor da još naprave nešto više, ali smisao i ideja energetske tranzicije je upravo ono što se u Križevcima događa. Demokratizacija, decentralizacija, omogućavanje da građani uživaju benefite vlastitog obnovljivog izvora energije", istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac. 

"Bili smo partneri u edukaciji energetskih savjetnika, podrška u kampanji i realizaciji uključivanja građana u financiranje dvije sunčane elektrane kao što je ova na krovu Tehnološkog parka i ona na Gradskoj knjižnici, kao i u osnivanju lokalne energetske zadruge KLIK koja nastavlja raditi na razvoju prema energetski neovisnom gradu koji surađuje sa svojim građanima. U većini tih projekata Grad je bio prvi ili među prvima u Hrvatskoj. Križevci su krenuli u svoj mini Zeleni plan i prije nego je to postala službena razvojna strategija EU-a, a naš je cilj da i drugi gradovi to prepoznaju kao dobru politiku za svoj razvoj, suradnju i povećanje kvalitete života za svoje građane, priliku za nova zanimanja i poslove, za inovacije te priliku za povećanje otpornosti na klimatske promjene, na potrese, na suše ili bujice, na sve druge krize i katastrofe koje se događaju", napomenula je Sandra Vlašić iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.