CROBIOM - hrvatska udruga za biomasu okuplja proizvođače peleta u Republici Hrvatskoj, a proteklih tjedana uočene su nepravilnosti oko prometa drvnog peleta. Naime, obaviješteni su kako je u poslovnicama tvrtke Konzum plus d.o.o. u prodaji pelet proizvođača Drvosječa d.o.o. iz Bosne i Hercegovine, dok je na ambalaži istaknuto kako roba posjeduje europski certifikat kvalitete peleta ENplus (A2). 

Lažni certifikat?

Međutim, provjerom kod European Pellet Councila (europske organizacije za pelet i certificiranje) utvrđeno je kako navedeno poduzeće nije na popisu certificiranih proizvođača te se na taj način plasmanom takve robe obmanjuje kupce nudeći im kvalitetu i karakteristike koju navedeni proizvod ne sadrži. O navedenoj situaciji CROBIOM je odmah obavijestio European Pellet Council sa sjedištem u Bruxellesu, kao i trgovački lanac Konzum plus uz preciznu informaciju kako se na tržište stavlja proizvod s lažnim certifikatom. 


Iz Crobioma kažu da je zaprimljen pisani odgovor tvrtke Konzum plus o u kojem se navodi kako navedena roba posjeduje certifikat, ali kako je isti izdan na drugu pravnu osobu, tvrtku DMM iz Sarajeva. Kako se radi o drugom poslovnom subjektu u posjedu certifikata, CROBIOM je kao punopravna članica europskih strukovnih asocijacija prenio stajališta izdavatelja certifikata kako se temeljem zakonskih odredbi u ni u kojem slučaju ne smije koristiti certifikat za pelet druge tvrtke, što je trgovačkom lancu Konzum plus i dodatno argumentirano, uz prijedlog da se sporna količina trenutno povuče s tržišta i ukloni iz promidžbenih materijala koji promoviraju izuzetno niske cijene peleta. 

Prijava inspekcijama

Do danas CROBIOM nije zaprimio povratni odgovor trgovačkog lanca Konzum plus d.o.o. Štoviše, današnjom provjerom na pojedinim prodajnim mjestima Konzum plus d.o.o. utvrđeno je kako je sporni pelet proizvođača Drvosječa još uvijek u prodaji unatoč poslanim upozorenjima i argumentaciji o lažnom certifikatu za navedeni proizvod. Sukladno uputama izdavatelja certifikata o nepravilnostima je obaviješten Državni inspektorat RH, a European Pellet Council slične situacije uobičajeno rješava preko Europola, dok će se u ovom slučaju obratiti direktno nadležnim inspekcijama i institucijama u BiH. 

Crobiom ističe da ovime želi obavijestiti najširu hrvatsku javnost, zaštititi potrošače, ali i domaće proizvođače koji posjeduju certifikate i koji uredno podmiruju troškove izdavanja certifikata. Cilj je također, spriječiti pojavu nekvalitetnih proizvoda koji potencijalno derogiraju poziciju drvnog peleta na tržištu, kao i spriječiti pojavu dampinških cijenama i nelojalnu konkurenciju na tržištu.