Gradit će se najveća europska sunčana elektrana

Autor: B.L. Objavljeno: 25.01.2021. 🕜 09:29 Lokacija: Rondebosch (JAR)

Postrojenje snage 590 MW u Španjolskoj gradit će prehrambeni div Danone

Francuski prehrambeni div Danone i španjolska energetska skupina Iberdrola potpisali su ugovor o projektu najveće europske sunčane elektrane. Na osnovi tog ugovora o kupnji električne energije (PPA), Iberdrola će preuzimati 100% tako proizvedene zelene energije iz buduće SE Francisco Pizzaro. Elektrana će se graditi na području općina Torrecillas de la Tiesa i Aldeacentenera u pokrajini Extremadura u Španjolskoj.

Električna energija iz elektrane ponajviše će se koristiti za potrebe Danoneovih proizvodnih pogona, poslovnih zgrada i logističkih centara širom Španjolske, u Asturiji, Barceloni, Gironi, Guadalajari, Granadi, Madridu i Valenciji. Elektrana bi trebala imati instaliranu snagu 590 MW, po čemu bi trebala biti najveća u Europi, a ukupna ulaganja se procjenjuju na 300 mil. eura. No, time će se ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjiti za više od 245 000 t godišnje, a Danone će ujedno biti korak naprijed prema ostvarivanju postavljenog cilja nultih emisija do 2050. godine.

Očekuje se da bi nova španjolska sunčana elektrana u pogonu trebala biti 2022. godine, izvijestio je poznati energetski portal (sada s redakcijom u JAR-u) 'Power Engineering International'.

TAGOVI