Solarne klupe u Zenici

Autor: B.O. Objavljeno: 25.01.2021. 🕜 11:01 Lokacija: Zenica (Bosna i Hercegovina)

Također, taj bosanskohercegovački grad dobiva pametne autobusne stanice

Bosanskohercegovački grad Zenica uskoro dobiva 10 solarnih klupa na kojima će se moći napuniti mobitel ili tablet i spojiti se na internet. 

Ugovor o nabavi i ugradnji solarnih klupa Zenica je sklopila s tvrtkom Elmex iz Ljubuškog. Vrijednost ugovora je približno 126 tisuća kuna (32 760 KM). 

K tomu, javlja Grad Zenica, u tijeku je nabava pametnih autobusnih stajališta sa solarnim panelima (od približno devet metara), USB i bežičnim punjačima, nadzornom kamerom, senzorima temperature i tlaka zraka, zvučnicima i LED zaslonima za, primjerice, prikaz redova vožnje te besplatni Wi-Fi internet. 


Zaštita okoliša 

Modularni urbani vrtovi, pak, služit će, među ostalim, za upijanje onečišćujućih tvari iz zraka. Taj inovativan projekt obuhvaća i ekološku kampanju kako bi se povećala svijest i građani educirali o zaštiti okoliša i šuma. 

"Rekao sam da će Zenica služiti kao primjer drugim gradovima u BiH kada su u pitanju novi, moderni, pametni, ekološki projekti. Solarne klupe, pametna autobusna stajališta, urbani vrtovi su samo dio onoga što ćemo staviti na raspolaganje našim građanima. U planu nam je ispuniti standarde 'zelenih gradova', a građanima Zenice život učiniti ljepšim, kvalitetnijim i zdravstveno sigurnijim", kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

TAGOVI