Prema podacima Američkog udruženja za čistu energiju (ACP) koji su nedavno objavljeni u sklopu 'Tromjesečnog izvješća tržišta čiste energije', snaga novih vjetroelektrana koje su u SAD-u instalirane u prva tri mjeseca ove godine za čak 40% veća od njihove novoinstalirane snage u istom razdoblju 2020. Uz to, rekordni rezultati ostvareni su i kada je riječ o novoinstaliranoj snazi velikih sunčanih elektrana i sustava za pohranu energije


Brojni novi projekti

U prva tri mjeseca ove godine, u SAD-u je izgrađeno i u pogon pušteno 15 velikih sunčanih elektrana i dva velika sustava za pohranu energije. U prve savezne države po ukupnoj novoinstaliranoj snazi postrojenja na obnovljive izvore u prvom ovogodišnjem tromjesečju ubrajaju se Teksas (791 MW), Oklahoma (555 MW), Kalifornija (519 MW), Južna Dakota (462 MW) i Sjeverna Dakota (299 MW). 

Uz to, u pogon je puštena prva američka pučinska vjetroelektrana u vodama kojima upravlja država. To je VE Coastal Virginia Offshore snage 12 MW, a u međuvremenu su ishođena konačna odobrenja za projekt VE Vineyard Wind snage čak 800 MW. No, to nije sve jer je nova američka vlada postavila ambiciozan cilj ostvarivanja novoinstalirane snage pučinskih vjetroelektrana od čak 30 GW do kraja desetljeća.


U pet godina udvostručena snaga 'zelenih' postrojenja  

Sveukupno, snaga američkih postrojenja za proizvodnju 'čiste' električne energije danas iznosi više od 173 GW, što je gotovo dvostruko više u odnosu na stanje prije pet godina. No, u raznim fazama ostvarivanja upravo su projekti ukupne snage čak 84 GW, što uključuje vjetroelektrane snage 35 GW i sunčane elektrane snage 44 GW. Snaga projekata koji su upravo pri kraju ostvarivanja jednaka je ukupnoj snazi svih američkih postrojenja na obnovljive izvore spojenih na elektroenergetsku mrežu na kraju 2015. godine, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.