U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja sredinom tjedna predstavljen je novi projekt koji će se provoditi na prostoru Centra znanja Međimurske županije. 

Riječ je o ugradnji obnovljivih izvora, tj. tri sunčane elektrane ukupne snage 60 kW na tri zgrade tog centra te sustava grijanja i hlađenja pomoću dizalice topline. Vrijednost projekta je 1,25 milijuna kuna, izvijestila je Međimurska županija

Valja naglasiti kako se ulaganjem Međimurske županije i europskim sredstvima prostor bivše vojarne razvija u Centar znanja Međimurske županije unutar kojeg djeluju Tehnološko-inovacijski centar s tri poslovna inkubatora, Međimursko veleučilište u Čakovcu sa studentskim domom i restoranom, Međimurska energetska agencija (MENEA), Javna ustanova za razvoj Međimurske županije (REDEA), Turistička zajednica Međimurske županije i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru.

 

Klimatski ciljevi 

"Kontinuirano razvijamo, revitaliziramo i ulažemo u prostor bivše vojarne u kojem se svakodnevno kreće gotovo tisuću ljudi. Nedavno smo predstavili projekt revitalizacije parka, no ne želimo samo ulagati da zadovoljimo infrastrukturne potrebe, već želimo biti inovativni i graditi Centar znanja koji će služiti budućim generacijama", kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom predstavljanja projekta dodavši da su nacionalne i europske strategije usmjerene prema obnovljivim izvorima. 

"Provođenjem energetskih projekata ne samo da ostvarujemo uštede u režijskim troškovima nego i smanjujemo emisiju stakleničkih plinova i ostvarujemo energetske uštede, što je glavni cilj ulaganja ako želimo doseći klimatske ciljeve Europske komisije koje kao članica EU-a trebamo ostvariti, a to je klimatska neutralnost do 2050. godine. Ovime povećavamo i standard, odnosno ugodnost boravka u samim zgradama koje su građene prije više od 100 godina. Dodatno, kako bismo replicirali ove projekte na ostale javne zgrade i potaknuli građane, a posebice učenike i studente na pozitivno promišljanje i djelovanje u svrhu održivog razvoja, ovakvi projekti svakako imaju i svoj edukativni karakter", pojasnio je direktor MENEA-e Alen Višnjić.

 

LED rasvjeta 

Ovim projektom nadopunjuju se postojeći energetski projekti na upravnoj zgradi gdje je za potrebe grijanja 2015. ugrađen pirolitički kotao na drva te je kroz provedu projekta RURES u 2019. postavljen sustav solarnih kolektora, modernizirana rasvjeta s LED tehnologijom, ugrađeni aparati A+++ energetskog razreda te je uvedeno daljinsko praćenje potrošnje energije i vode. 

"Time ćemo upravnu zgradu napraviti primjerom javne zgrade koja je energetski učinkovita i koristi obnovljive izvore", zaključio je Višnjić.