Kreću poticaji za obnovljive izvore u kućanstvu

Autor: B.L. Objavljeno: 01.10.2020. 🕜 12:43 Lokacija: Zagreb

U obzir dolaze kotlovi na biomasu, dizalice topline i solarni kolektori

Otvorena je mogućnost slanja dokumentacije na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ugradnju uređaja za proizvodnju toplinske ili rashladne energije u kućanstvima koji koriste obnovljive izvore. 

Radi se o sljedećim rješenjima izvora topline za kućanstva: kotlovima na biomasu (drvnu sječku ili pelete ili pirolitičkim na drva), dizalicama topline i solarnim toplinskim sustavima. Pri tome za sustave s instaliranim toplinskim učinom do 30 kW ne treba raditi glavni projekt.


Raspoloživo do 30 mil. kuna

Raspoloživa sredstva na tom natječaju iznose 30 mil. kuna, a prijave će se elektronički moći podnositi do 26.10.2020. godine. Onima koji zadovolje uvjete natječaja FZOEU će dodjeljivati sredstava donacije do najviše 75 000 kuna po prijavi i to za opravdane troškove nabave jednog ili više spomenutih sustava. 

Pri tome se iznos do 80% troškova, odnosno do spomenutih najviše 75 000 kuna može dobiti na područjima od posebne državne skrbi ili prve skupine otoka, iznos do 60% ili najviše do 56 250 kuna na brdsko-planinskim područjima i u drugoj skupini otoka, a iznos do 40% ili najviše do 37 500 kuna u ostalim dijelovima Hrvatske.


Uvjeti

Postojeća obiteljska kuća koja se može prijaviti na natječaj mora biti energetskog razreda A ili B u primorskom, odnosno A, B ili C u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Naravno, kuća mora biti 'zakonita' i imati više od 50% površine namijenjene za stanovanje, do najviše tri stambene jedinice i građevinsku bruto površinu do 600 m2. Prijaviti se mogu vlasnici ili suvlasnici kuće (naravno, uz suglasnost svih suvlasnika) s prebivalištem na toj adresi.

Najvažniji uvjeti za sustave čija će se ugradnja na taj način poticati su sljedeći. Kotlovi na sječku ili pelete ili pirolitički kotlovi na drva za grijanje i pripremu potrošne tople vode moraju imati stupanj djelovanja najmanje 85%. Dizalice topline namijenjene za grijanje i pripremu PTV-a ili za grijanje, hlađenje i pripremu PTV-a kod temperatura polaznog voda od 35 °C moraju imati sezonski toplinski množitelj (SCOP) veći od 4,1 (tlo - voda), 4,3 (voda - voda), odnosno 3,5 (zrak - voda), a u slučaju temperatura polaznog voda od 55 °C moraju imati SCOP veći od 3,5 (tlo - voda), 3,7 (voda - voda), odnosno 3,1 (zrak - voda), dok preporučene vrijednosti sezonskog koeficijenta energetske učinkovitosti (SEER) trebaju biti veće od 4,5 (tlo - voda), 5,0 (voda - voda), odnosno 4,0 (zrak - voda). Konačno, solarni toplinski sustavi trebaju imati stupanj djelovanja veći od 70%.

TAGOVI