U sklopu projekta Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase potpisani su ugovori o ulaganju u toplane u Priboju i Malom Zvorniku u Srbiji. Zahvaljujući ovom projektu ukupne vrijednosti 8,3 milijuna eura, postavit će se kotlovi na biomasu te rekonstruirati sustav daljinskog grijanja u ovim toplanama. 

Toplinski učin kotla na biomasu u Priboju će iznositi 8 MW, a onoga u Malom Zvorniku 1,8 MW, priopćila je srbijanska vlada.

 

Biomasa umjesto fosilnih goriva 

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić je istaknuo kako će natječaj za nabavku opreme i izvođenje radova biti raspisan u listopadu, a završetak radova i početak grijanja na biomasu se očekuje početkom 2022. godine. 

Inače, ukupna vrijednost projekta Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase čiji je cilj da toplane u Srbiji koriste biomasu umjesto fosilnih goriva je gotovo 26,6 milijuna eura. Osim Priboja i Malog Zvornika, u njemu sudjeluju toplane u Novom Pazaru, Prijepolju, Novoj Varoši i Majdanpeku.