Cijena plina u Europi ponovno je oborila povijesni rekord tijekom trgovanja 30. rujna i porasla je na gotovo 1.200 USD za tisuću kubika metara odnosno 99 eura/MWh, prema podacima ICE-a danas ujutro, piše ruski TASS. Cijena futuresa u studenom na nizozemskom tržištu plina TTF dosegla je 1187 USD za tisuću kubika. Ranije ovaj tjedan prvi puta u povijesti cijene plina u Europi prvi su se puta popele iznad tisuću USD za tisuću kubika.


Ukupni rast cijena plina samo od početka jučerašnjeg dana iznosi oko 5%. Na jednom od najvažnijih tržišta, TTF u Nizozemskoj, cijena prirodnog plina po MWh skočila je s nešto manje od 17 eura 4. siječnja 2021. na sadašnjih 91 euro. To je bio rekordan porast od oko 530%. Za usporedbu - cijena za jedan MWh obično je između 15 i 20 eura u dugoročnom prosjeku s tim da je 2019. zbog pandemije bila na povijesno niskoj razini od tek par eura. Do rasta cijene je došlo zbog slabe popunjenosti plinskih skladišta, ruskog odbijanja da šalje veće količine plina preko Ukrajine i cjenovne kompeticije LNG-a s Azijom, koja u pravilu uvijek nudi više nego Europa. 

Plinska skladišta

Prema aktualnim podacima o kretanju zapunjenosti plinskih skladišta, EU je trenutno na 74% s uskladištenih 826.2220 TWh plina. Lani na isti dan plinska su skladišta u EU bila popunjena 94%, što ukazuje na razmjer opasnosti od nestašica ili redukcija plina ako bude neočekivano hladna zima. Valja zabilježiti da je u travnju prosječna popunjenost europskih skladišta bila na rekordno niskih 29% i zbog velikog cjenovnog rasta skladišta se nisu popunila kako bi se očekivalo, a pad cijene nije se dogodio. Hrvatsko skladište PSP Okoli solidno je popunjeno na čak 89% kapaciteta i u njemu je 4.6881 TWh plina. Na današnji dan prije godinu dana hrvatsko skladište je bilo na razini 94,6% zapunjenosti. 

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller rekao je da su do rasta cijena plina doveli zastoji u ubrizgavanju plina u europska podzemna skladišta te rastuća potražnja za plinom u Europi i Aziji. Također, tvrdi da bi cijena plina lako mogla još rasti. Cijene električne energije samo prate cijene plina pa se i tu trenutno obaraju rekordi tako da će tema energetskog siromaštva ove zime biti itekako aktualna u EU. 

Hrvatska za sada neće povećavati cijene plina i električne energije za građane, no val poskupljenja valja očekivati iduće godine - električne energije iza Nove godine, a plina u travnju 2022. Hrvatska je vjerojatno najveći uvoznik električne energije u EU i povoljan energetski miks s praktički besplatnom proizvodnjom iz hidroelektrana ne može duže odolijevati ogromnim pritiscima na cijenu iz vanjskog okruženja.