Prošli tjedan Vlada je donijela Uredbu o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije, kojom se osigurava da cijena dobave plina za sve kupce bude jednaka, neovisno troše li plin preko etažnog plinskog ili centralnog toplinskog sustava, te da se ne mijenja tijekom predstojeće ogrjevne sezone. Uredba stupa na snagu odmah i trajat će do kraja ožujka 2021. Njome se proširuje obveza javne usluge opskrbljivaču plinom u obvezi javne usluge (OVT-u) tj. HEP-u, na opskrbu plinom i energetskih subjekata za proizvodnju toplinske energije za kućanstvo, pod istim uvjetima pod kojim prodaje plin opskrbljivačima plinom iz kategorije kućanstvo. 

Jednaki položaj

Kako je objasnio resorni ministar Tomislav Ćorić, uredbom se želi osigurati da prije početka nove sezone grijanja kupci toplinske energije iz kategorije kućanstava koji kupuju toplinsku energiju proizvedenu iz plina, budu u jednakom položaju u odnosu na kupce iz kategorije kućanstava koji izravno koriste plin. 

Zanimalo nas je kako će to utjecati na poslovanje HEP-a, te kako će to utjecati na cijene toplinske energije - hoće li one sada padati izvan Zagreba ili ne. U HEP-u kažu da godišnja količina plina kojom se opskrbljuju centralni toplinski sustavi (CTS) za potrebe javne usluge kućanstva iznosi otprilike pet posto ukupnih količina potrebnih za opskrbu u obvezi javne usluge. Te količine će se isporučiti iz postojećih ugovora sklopljenih za potrebe HEP grupe te neće stvoriti stvara potrebu za nabavom dodatnih količina plina. 

Utjecaj na cijene

No, kako će to utjecati na cijene i financijski rezultat grupe, to nismo saznali u HEP-u. „Iako je trošak plina samo jedan od faktora koji utječu na troškove i cijenu, očekujemo da će dopune Zakona o tržištu toplinske energije pozitivno utjecati na upravljanje troškovima proizvodnje toplinske energije. S obzirom da se nalazimo pred početkom ogrjevne sezone, mogući utjecaj dopune Zakona o tržištu toplinske energije, kao i ukupan financijski rezultat HEP-a u segmentu plinskog poslovanja bit će poznat na kraju ogrjevne sezone 2019./2020. Kao i do sada, nastojat ćemo maksimalno iskoristiti sinergijski efekti plinskog portfelja HEP grupe u svrhu postizanja što nižih troškova poslovanja u plinskoj djelatnosti.“, stoji u odgovoru koji smo primili. 

Izmjene kontroverznog Zakona o tržištu toplinske energije, koji je mnoge s ugradnjom razdjelnika stavio u neravnopravan položaj samo zbog položaja stana, nužno su potrebne i najavljivane su još prije nekoliko godina, za vrijeme MOST-a, ali do danas se nije dogodilo ništa. U prijedlogu propisa zakonodavnih aktivnosti koji je upravo najvljen za 2020. godinu izmjene tog zakona se ne spominju.