Nakon sedam godina Italija zamrzava planove oko izgradnje dva LNG terminala u blizini Trsta. Prvi terminal je smješten je na samoj hrvatsko-talijanskoj granici u uskom zaljevu Zaule između Trsta i Muggie koji je trebala graditi španjolska tvrtka Gas Natural. Riječ je o investiciji vrijednoj 500 milijuna eura, koja se razvija od 2004. godine. LNG terminal u zaljevu Zaule trebao je imati kapacitet od osam milijardi m3 plina, no potekom travnja talijansko Ministarstvo zaštite okoliša odgodilo je procjenu utjecaja na okoliš na šest mjeseci, kako bi Gas Naturalu dali dovoljno vremena da pronađe alternativnu lokaciju. Naime, pokazalo se da LNG terminal nije kompatibilan sa pomorskim prometom i razvojem luke, a prije izgradnje takvog objekta talijanske vlasti s vodstvom Furlanije i Julijske krajine moraju oblikovati novi energetski plan. Drugi zaustavljeni projekt je off-shore terminal koji razvija E.on u tršćanskom zaljevu u neposrednoj blizini međunarodnih voda. Procjena utjecaja na okoliš obustavljena je početkom svibnja zbog nedostatnih podataka o posljdicama za sigurnost pomorskog prometa u teritorijalnim vodama Slovenije i Hrvatske, odnosno nakon uspostave sigurnosne zone oko terminala u skladu sa zahtjevima Međunarodne pomorske organizacije
Novi list piše da će se o energetskim planovima Italija ubuduće dogovarati sa Slovenijom i Hrvatskom, koje također imaju svoje LNG planove jer Rim više ne želi ignorirati pitanje prekograničnog utjecaja tih objekata. To se može zaključiti iz pisma talijanskog ministra zaštite okoliša Corada Clinija poslanom slovenskom kolegi Dejanu Zidanu. 
Italija naime namjerava postati glavni opskrbljivač prirodnog plina za EU prostor i ima u planu gradnju sustava LNG terminala duž obale. Kada je Jadran u pitanju Talijani su još lani imali u planu gradnju šest terminala od Brindisija do Trsta. U studenom 2012. Shell je odlučio povući se iz projekta gradnje LNG treminala na Siciliji nakon što su proveli nekoliko godina u pokušaju probijanja kroz papirologiju.  2012. BG Group prijetio je da će odustati od planova za gradnju LNG terminala u regiji Puglia nakon što 11 godina nisu uspjeli ishoditi potrebnu dokumentaciju. Italija ima dva operativna LNG treminala.