Ovaj tjedan u utorak na LNG terminal na Krku doći će prvi brod koji isporučuje ukapljeni prirodni plin za potrebe Hrvatske elektroprivrede, najvećeg kupca u zemlji. Informaciju nam je potvrdio HEP, rekavši da će na terminal doploviti metanijera s 900 GWh plina (odnosno 145.000 m3) plina koji je ukrcan u Nigeriji. 

Ujedno je riječ o tek drugom brodu koji stiže ove godine na terminal tako da je svečano otvorenje terminala 29. siječnja proteklo bez isporuka. Tome je razlog komercijalno isplativija prodaja plina, koji je umjesto na krčki terminal bio preusmjeren na azijsko tržište na kojem su se u siječnju postizale rekordne cijene. 

 HEP će plin koristiti za potrebe vlastitog plinskog portfelja, odnosno energetske transformacije u termoenergetskim postrojenjima, opskrbu na veleprodajnom tržištu plina te opskrbu kupaca HEP Plina, kažu u nacionalnoj elektroprivredi. Suprotno uvjerenjima mnogih u plinskoj branši treba istaknuti da je 2019. gotovo polovinu plina u Hrvatskoj na veleprodajnom tržištu protrgovala - nacionalna elektroprivreda. HEP d.d. protrgovao je s 26% ukupnih količina, a HEP Trgovina s 22,6% količina. Tek zatim slijede INA s 19,9% prodanih količina plina te Prvo plinarsko društvo sa 14,3% ukupnih količina. U 2019. ukupna isporučena količina priorodnog plina iznosila je 26.297 GWh, što je 3,4% više nego u 2018. 

HEP br. 1

Pošto je od ranije poznato da je HEP za 2021. ugovorio četiri tereta zanimalo nas je hoće li biti i isporuke. „Postupak ugovaranja količine plina do kraja kalendarske godine provodi se kontinuirano te ovisi o nizu faktora kao što su vremenske prilike, kretanje cijena električne energije, tijek ugovaranja opskrbe plina s krajnjim kupcima i drugi. Sve ugovorene količine plina bit će isporučene bilo kopnenim putem ili putem LNG terminala na otoku Krku, koji za HEP znači diversifikaciju dobavnih pravaca i bolju pregovaračku poziciju prilikom kupovine plina“, kažu u HEP-u. 

Prva i do sada jedina dosadašnja isporuka plina s terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju dogodila se 1. siječnja i bila je namijenjena za mađarsku tvrtku MFGK, odnosno za njezinu hrvatsku podružnicu MFGK Croatia. Obje tvrtke su u vlasništvu mađarske elektroenergetske tvrtke MVM. Prva isporuka LNG-ja na terminal je dio ugovora koji su potpisani još 5. lipnja 2020. godine, a prema kojima je MFGK zakupio 6,75 mlrd. m3 kapaciteta uplinjavanja na terminalu i prema kojima će u narednih sedam godina preko terminala uvoziti plin za Mađarsku. Intenzivniji promet na terminalu očekuje se u proljeće.