ArcelorMittal Zenica, Termoelektrana Tuzla i kemijska industrija u Lukavcu su glavni krivci za industrijsko onečišćenje zraka u Bosni i Hercegovini posljednjih godina, pokazuje analiza koju su sastavili stručnjaci iz češkog udruženja Arnika i Eko foruma Zenica. Top lista 10 najvećih onečišćivača koji pridonose lošoj kvaliteti zraka temelji se na službenim podacima. Međutim, prema nedavnoj analizi, podaci koje su dostavili onečišćivači puni su grešaka i javnost nema pristup potpunim informacijama o njihovom utjecaju na okoliš

Također, nekoliko možda čak i gorih onečišćivača skriva od javnosti podatke o emisijama. Nisu dostupni ni podaci iz jednog dijela države gdje se također nalaze značajni onečišćivači kao što su termoelektrane Gacko, Stanari i Ugljevik, objavljeno je na internetskim stranicama Eko foruma Zenica


Netočni podaci 

"Uspoređujući podatke od 2015. do danas, može se vidjeti ozbiljan pad u broju dostavljenih podataka o emisijama za više od 50 posto - s 931 u 2015. na 462 u 2017. godini. Nedostatak informacija glavna je prepreka u procjeni utjecaja industrije na okoliš i zdravlje i provođenje pozitivnih promjena", kaže Martin Skalský, predsjednik Centra za podršku građanima Arnike. 

Prema riječima Milana Havela, glavnog autora analize, teško je izvesti konačne zaključke zbog nedostajućih i netočnih podataka, ali neka kretanja se jasno prikazana. 

U Tuzli radi najveća termoelektrana na ugljen u BiH i ona je daleko najveći izvor sumporovih oksida koje emitira u iznosima od 50 000 do 60 000 tona, kaže Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica. "Emisije sumporovih oksida iz tuzlanske termoelektrane otprilike su tri puta veće od onih iz svih termoelektrana kojima u Češkoj Republici upravlja najveći proizvođač električne energije ČEZ", izjavio je Lemeš.