Park prirode Papuk danas slavi svoj 21. rođendan. Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. zbog iznimnih prirodnih vrijednosti, velike raznolikosti staništa biljnih i životinjskih vrsta, ali iz zbog izuzetno vrijedne geološke baštine zbog koje je 2007. prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova. 

Također, 2015. Papuk je proglašen našim prvim UNESCO geoparkom, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE)


Srednjovjekovne utvrde 

Na sjeverozapadnom dijelu Parka nalazi se lokalitet Rupnica, prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj zaštićen zbog pojave stubastog lučenja vulkanskih stijena, a koji predstavlja geološku jedinstvenost u nas. 

Na vrhovima obronaka papučkih šuma i danas postoje ostaci osam srednjovjekovnih utvrda koje datiraju od 13. st. pa sve do 16. st. Najznačajnija je utvrda Ružica grad, najveći srednjovjekovni fortifikacijski kompleks i palača u Slavoniji. 

Jedna od najposjećenijih znamenitosti je i park-šuma Jankovac. Ova prirodna cjelina sastoji se od doline, obronaka obraslih šumom, potoka te umjetnih jezera. Na kraju doline veličanstven prizor pruža 35 metara visok slap Skakavac. 


Kuća Panonskog mora 

Sve o posebnostima Parka posjetitelji odnedavno mogu saznati i u Posjetiteljsko-edukacijskom centru 'Kuća Panonskog mora' otvorenom u Velikoj, koji priča priču Papuka staru 16 milijuna godina na vrlo inovativan način, a u njemu su pohranjene vrijedne zbirke nalaza fosila. 

Posjetiteljima je za razgledavanje Parka i njegovih brojnih znamenitosti na raspolaganju 15 električnih i 15 brdskih bicikala te autobus.