Službeni pokazatelji Hrvatsku svrstavaju u gornju polovicu ljestvice po odgovornosti u potrošnji pesticida u Europskoj uniji, što ide u prilog sigurnosti hrvatskih građana i visoke kvalitete domaćih proizvoda. 

Naime, prema podacima statističkog ureda EU-a Eurostata iz 2019. o prodaji pesticida i korištenoj poljoprivrednoj površini, potrošnja pesticida u nas je upola manja od prosječne potrošnje u Europskoj uniji, dok je od 2008. do 2018. godine Hrvatska u usporedbi s drugim članicama EU-a zabilježila najveće smanjenje korištenja mineralnih gnojiva u poljoprivredi - veće od 42 posto. 

Usklađeni pokazatelj rizika pokazuje pad od 38 posto od 2011. do 2019. u prodaji pesticida u Hrvatskoj u usporedbi s padom od 20 posto na razini EU-a te značajan rast prodaje aktivnih tvari niskog rizika, a istovremeno su povećane površine pod ekološkom proizvodnjom, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

 

Posebnosti članica 

"Pozitivni pokazatelji u dijelu uporabe pesticida i mineralnih gnojiva, po kojima smo pri vrhu EU-a, ne bi bili mogući bez odgovornih i marljivih hrvatskih poljoprivrednika. U tom svjetlu, još jednom apeliram na hrvatske potrošače da kupuju kvalitetne i domaće proizvode, o čijoj sigurnosti svjedoče i službeni podaci na razini EU-a. Sukladno navedenom, Hrvatska podržava ciljeve EU-a po pitanju smanjenje uporabe pesticida i mineralnih gnojiva, koji su na odgovarajući način uključeni u Strateški plan za razdoblje od 2023. do 2027. godine, te se zalažemo za prilagodljivost u utvrđivanju ciljeva s obzirom na aktualni status, uz poštivanje posebnosti članica", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom neformalnog susreta ministara poljoprivrede članica EU-a u francuskom gradu Colmaru i posjeta Regionalnom centru Grande Est Colmar novog francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš INRAE. 

Osim navedenog, kada je riječ o dobrim praksama u poljoprivredi, Hrvatska je među članicama EU-a koja ima najveći udio poljoprivrednih površina u područjima Natura 2000, pri čemu je udio poljoprivrednih površina u tim zaštićenim područjima u Hrvatskoj 25,7 posto, tj. dvostruko viši od europskog prosjeka. 

Natura 2000 je mreža zaštićenih područja staništa rijetkih i ugroženih vrsta te nekih rijetkih vrsta prirodnih staništa zaštićenih u okviru zakonodavstva EU-a, što znači da se u tim područjima provode istovremeno gospodarske i okolišno održive aktivnosti.