Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, povodom početka radova, obišli su lokacije u sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Projektom je obuhvaćeno devet infrastrukturnih zahvata i dvije aktivnosti za upravljanje i praćenje posjetiteljima, a cilj je pridonijeti održivom društvenom i gospodarskom razvoju doline Neretve.

"Osim što želimo pridonijeti razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, ciljevi projekta obuhvaćaju revitalizaciju, uređenje i stvaranje novih sadržaja za posjetitelje. Kao i edukaciju i obrazovanje ciljnih skupina, ali i podizanje svijesti o važnosti očuvanja i upravljanja zaštićenim dijelovima prirode unutar ekološke mreže Natura 2000 na području doline Neretve", ističe voditelj projekta Miho Baće, v.d. pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije. 


Planinarski dom

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 14,4 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi su 14,05 milijuna kuna, od čega 10,5 milijuna kuna iznosi potpora EU. Projekt obuhvaća rekonstrukciju škole u Baćini, unutar koje će se nalaziti posjetiteljski centar Vrata Neretve i planinarski dom, uređenje izložbenog prostora Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, izgradnju edu-eko kompleksa s prvim vjetroorguljama u svijetu na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za živi svijet i 10 km pješačkih staza na Baćinskim jezerima, revitalizaciju pet kilometara staza i šetnica na području Predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje eko dječjeg igrališta u Otrić Seocima i postavljanje sustava za zaštitu od požara na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila. 

Kraj projekta predviđen je za studeni 2020., objavljeno je na službenim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije.