Europski parlament je vetom spriječio donošenje regulative kojom bi se dopustilo recikliranje PVC plastike koja sadrži olovo. Takvu regulativu je predložila Europska komisija na rok od 15 godina, a eurozastupnici su je blokirali na inicijativu parlamentarnog odbora za javno zdravlje, okoliš i sigurnost hrane. 

"Olovo je otrov, neurotoksin koji je za ljudsko i životinjsko zdravlje opasan u vrlo malim koncentracijama. Ne postoji razina koja je sigurna za ljudsko zdravlje. Plastične proizvode koji sadrže olovo treba potpuno povući iz upotrebe, a ne ih reciklažom ponovno stavljati u upotrebu. Uložili smo veto i očekujemo od Komisije da predloži potpunu zabranu uvoza i recikliranja PVC-a s olovom", izjavila je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan


Komercijalni interesi 

Europska PVC industrija više gotovo uopće ne koristi olovo kao stabilizator u proizvodnji PVC-a, više od 90 posto takvih proizvoda dolazi iz uvoza. Godišnje se u EU uveze do četiri tisuće tona olova u plastici, dok u reciklaži kruži do 10 000 tona. 

"Zaštita ljudskog zdravlja je prioritet, sve ostalo, neki komercijalni i drugi interesi, dolaze iza toga. Podržavam recikliranje i maksimalno iskorištavanje resursa, ali ne kada su onečišćeni i toksični. To ide protiv osnovne svrhe reciklaže, čuvanja okoliša, jer se opasnim materijalima produljuje životni vijek", smatra hrvatska europarlamentarka.