Zelena akcija poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da ozbiljno i ambiciozno pristupi provođenju Direktive o smanjenju jednokratne plastike i čim prije donese provedbeni pravilnik. Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom ispred zgrade Ministarstva ukazali na propuste prilikom provođenja europske Direktive o jednokratnoj plastici koja je trenutno djelomično i manjkavo transponirana putem Zakona. 

Ispred zgrade Ministarstva postavili su transparent s natpisom: “Imate rupu u zakonu! Ukinite dijeljenje plastičnog smeća!”. Kroz simboličnu rupu oslikanu na transparentu, u dijelu u kojem piše riječ “zakon”, bacali su jednokratne plastične predmete. Organizacije koje čine Platformu za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj su tijekom ožujka ove godine provele neformalno terensko istraživanje u trgovinama i ugostiteljskim objektima diljem zemlje. 

Plastika posvuda

Ono je pokazalo da se zabranjeni proizvodi još uvijek nude u tim objektima. “Ovo upućuje na potencijalno kršenje zabrane od strane proizvođača i uvoznika zabranjenih proizvoda koji su nastavili s uvozom, odnosno s isporukom zabranjenih proizvoda, i nakon 31. srpnja 2021. godine”, dodala je Ana Marija Mileusnić

Na temelju rezultata istraživanja, Zelena akcija je u ime Platforme poslala službeni dopis Državnom inspektoratu i Ministarstvu od kojeg očekuju i objavu podataka o trenutnim zalihama te nadzoru koji je do sada proveden u pogledu predmetnih zabrana. Naglašavaju da je za takav propust najodgovornije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje kasni s donošenjem Pravilnika o jednokratnoj plastici, a koji je ključan za učinkovitu provedbu Zakona. Upozoravaju da Ministarstvo osam mjeseci od zadanog roka još uvijek nije u potpunosti provelo Direktivu, što znači da izostaju bilo kakve mjere ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih čaša i spremnika za hranu, kao i mjere za podizanje svijesti o štetnosti jednokratne plastike.