Green for Growth ulaže u Hrvatsku

Autor: B.L. Objavljeno: 13.12.2012. 🕜 16:59 Lokacija: Zagreb

Iz sredstava europskog fonda Green for Growth namijenjeno je 25 mil. eura za projekte iskorištavanja obnovljivih izvora

Kako je izvijestio portal 'Banka.hr', europski fond Green for Growth Fund Southeast Europe (GGF) i Privredna banka Zagreb potpisali su ugovor o kreditu u iznosu 25 mil. eura. Kako se ističe, riječ je o kreditnoj liniji koja je strukturirana za financiranje projekata za iskorištavanje obnovljivih izvora i primjenu energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, s ciljem poboljšanja energetske neovisnosti i raznolikosti opskrbe energijom, a očekuje se da će ulaganja doprinijeti i smanjenju emisije stakleničkih plinova. Isto tako, radi se o prvom ulaganju tog fonda u Hrvatskoj, pri čemu je PBZ njegov prvi partner. 
Kada se radi o projektima obnovljivih izvora, pri tome se misli na vjetroelektrane, elektrane na biomasu ili hidroelektrane, a projekti energetske učinkovitosti obuhvaćaju one koje na provode kućanstva (npr. zamjena stolarije) ili pak male i srednje tvrtke (npr. energetski učinkovitija proizvodnja). Pri tome se predviđa da će projektima financiranima iz kredita GGF-a ostvariti smanjenje emisije ugljčnog dioksida za oko 44 000 t godišnje.    
Inače, GGF su u prosincu 2009. godine pokrenuli njemačka Kreditna banka za obnovu (KfW) i Europska investicijska banka (EIB), uz financijsku potporu Europske komisije i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Fond je posvećen jačanju energetske učinkovitosti i poticanju korištenja obnovljivih izvora u Jugoistočnoj Europi (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj) te široj zakavkaskoj regiji (Armeniji, Azerbajdžanu, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini). Pri tome financijskim ustanovama (bankama) osigurava sredstva namijenjena kreditiranju projekata energetske učinkovitosti koje provode tvrtke i kućanstava, a isto tako izravno financira specijalizirane tvrtke za energetske usluge (ESCO) i tvrtke koje se bave energetskim uslugama i opskrbom te projekte za iskorištavanje obnovljivih izvora.

TAGOVI