Modernizacija trogirske javne rasvjete

Autor: B.O. Objavljeno: 18.10.2022. 🕜 14:00 Lokacija: Trogir

Višemilijunskim ulaganjem do energetskih ušteda

U Trogiru je prošli tjedan potpisan ugovor o modernizaciji javne rasvjete između toga grada i tvrtke Petrol. Ugovor je sklopljen na rok od šest godina i pet mjeseci. Od toga se na razdoblje modernizacije odnosi pet mjeseci, a na pružanje usluge šest godina. 

Godišnja vrijednost usluge je gotovo 1,6 milijuna kuna plus PDV. Ukupna vrijednost ugovorene usluge je pak približno 9,5 milijuna kuna plus PDV. 

Projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela, dakle, Grad Trogir ne sudjeluje u ulaganju. Također, taj dalmatinski grad ne zadužuje se zbog ovog projekta, već pružatelju usluge Petrolu plaća mjesečnu naknadu koja je manja od ostvarenih ušteda na električnoj energiji, a isto je zajamčeno Ugovorom o energetskom učinku.

 

Zakonski kriteriji 

"Kroz ovaj projekt modernizirat će se postojeći sustav javne rasvjete te će se modernizirana rasvjeta održavati, uz jamstvo i verifikaciju postignutih ušteda. Također, realizacijom ovog projekta, Grad Trogir ispunit će svoju zakonsku obvezu sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja s čijim su odredbama jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti postojeću rasvjetu", objavljeno je na stranicama Grada Trogira

Postojeća javna rasvjeta u Trogiru u većini slučajeva ne zadovoljava minimalne zakonske kriterije zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja i predstavlja veliko financijsko opterećenje za gradski proračun. 

Zamjenom zastarjele i neodgovarajuće rasvjete suvremenim rasvjetnim tijelima postići će se zadovoljavajuća rasvijetljenost i značajno smanjiti potrošnja električne energije te emisija CO2. Ovim projektom Trogir dobiva i mogućnost regulacije rada sustava javne rasvjete, čime će se omogućiti njezin rade cijelu noć, uz dodatne uštede.

 

Osjetne uštede 

"Potpisali smo iznimno važan ugovor koji nam jamči učinkovitiju, štedljiviju i povoljniju za okoliš javnu rasvjetu. Ovo je jedan novi korak ka samoodrživosti i energetskoj učinkovitosti grada. Što je jednako važno, građane to u odnosu na trenutna izdvajanja iz gradskog proračuna neće dodatno stajati, a za šest godina imat ćemo i osjetne uštede. U trenutku kada cijene energenata, posebice električne energije, idu gore, ovo je tim više izvrsna vijest. Moramo razmišljati i investirati dugoročno i strateški. Počeli smo manjim koracima, energetskom obnovom vrtića, solarima na dvorani i Mosorovu domu, a ponosan sam što je ovo prva velika investicija u smjeru energetske učinkovitosti", istaknuo je gradonačelnik Trogira Ante Bilić

U ime tvrtke Petrol, potpisivanju ugovora prisustvovali su Boris Antolovič, predsjednik Uprave, Vladimir Kuzmić, član Uprave te Ante Karoglan, voditelj razvoja i prodaje za sektor energetskih rješenja. 

"Realizacijom ovog projekta Grad Trogir će godišnje smanjiti potrošnju električne energije za više od 75 posto, čime će se pokriti svi troškovi na projektu i još će svake godine ostati nešto dodatne uštede za gradski proračun. Dodatan benefit za Grad Trogir su uštede na održavanju modernizirane opreme koje preuzima Petrol. Nakon isteka Ugovora o energetskom učinku, cjelokupna ušteda ostaje Gradu Trogiru", poručili su uime Petrola.

svijetla budućnost

TAGOVI