Vukovar: 83 ugovora za energetsku obnovu

Autor: B. O. Objavljeno: 02.11.2022. 🕜 09:57 Lokacija: Vukovar

Vukovar svojim sugrađanima dodatnim sredstvima sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća

U Vukovaru je koncem proteklog tjedna dodijeljeno 83 ugovora za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Ugovore su građanima dijelili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te njegov zamjenik Filip Sušac

Naime, Grad Vukovar svojim sugrađanima dodatnim sredstvima sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća. Iznos sufinanciranja je 10 posto, za što je u proračunu toga grada za 2022./2023. godinu izdvojeno dva milijuna kuna. 

U lipnju je objavljen Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća s područja grada Vukovara na koji su se mogle prijaviti obiteljske kuće koje su energetskog razreda (prema QH,nd) D ili lošijeg u slučaju provedbe aktivnosti A1 ili A2 i imaju sklopljen Ugovor o sufinanciranju projekta s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Fotonaponski sustavi 

"Grad Vukovar temeljem Javnog poziva korisnicima dodjeljuje sredstva za opravdane troškove projekta, u maksimalnom iznosu do 34.000 kuna s PDV-om. Ukupan trošak obnove temeljem 83 prijave iznosi 10.237.138,93 kuna, od čega je 924.421,74 kuna sufinancirao Grad Vukovar, dok FZOEU sufinancira 60 posto prihvatljivih troškova", objavljeno je na stranicama Grada Vukovara

Najveći broj ugovora se odnosi na aktivnosti toplinske izolacije vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije, ali je primjetan trend povećanja broja prijava za ugradnju fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije. 

"Ovu mjeru Grad Vukovar provodi od 2015. godine. U tom razdoblju za tu namjernu utrošeno je 5,9 milijuna kuna te je obnovljeno 220 kuća. Tako nastojimo olakšati kućne proračune naših sugrađana te im pomoći u procesu energetske obnove koja sa sobom nosi brojne prednosti", izjavio je Penava.

TAGOVI