Modernizacija rasvjete u Sarajevskoj županiji

Autor: B. O. Objavljeno: 21.11.2022. 🕜 15:19 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Kreće zamjena 1.698 svjetiljki

Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije (Kantona Sarajevo) je s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, počelo s aktivnostima u cilju rekonstrukcije sustava javne rasvjete. 

Nakon uspješne realizacije pilot-projekta osvjetljenja dijela ulica Maršala Tita i Ferhadija, u kolovozu je objavljen natječaj za nabavu, isporuku i ugradnju LED ulične rasvjete u Sarajevskoj županiji. Nakon završetka natječajnog postupka, radovi su povjereni tvrtki Deling iz Tuzle. 

U sklopu ugovorenih radova, planirana je nabava i zamjena 1.698 svjetiljki na sljedećim dionicama: tramvajska pruga od stanice Energoinvest do stanice Baščaršija, ruta trolejbusa, od Trga Austrije do okretišta na Dobrinji i dionici puta M18 te od Alipašine džamije do Vogošćanske petlje.

Zeleni razvoj 

Zamjena postojećih zastarjelih rasvjetnih tijela visokotlačnim natrijevim LED svjetiljkama koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune u skladu s važećim BAS i IEC standardima pridonijet će povećanju energetske učinkovitosti javne rasvjete te tako očuvanju okoliša i smanjenju onečišćenja zraka u Sarajevskoj županiji. 

"Uz to, moderniji sustav javne rasvjete će utjecati na poboljšanje kvalitete komunalnih usluga te pridonijeti povećanju sigurnosti u prometu i smanjenju gužvi", objavljeno je na stranicama Vlade Sarajevske županije

Rekonstrukcija javne rasvjete u toj županiji provodi se u sklopu projekta 'Zeleni ekonomski razvoj III faza (GED III)', a sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti osigurali su Vlada Sarajevske županije (približno 7,7 milijuna kuna ili dva milijuna KM) i Švedske (zahvaljujući UNDP-u) u iznosu od otprilike 1,7 milijuna kuna (430.000 KM).

svijetla budućnost

TAGOVI