Savjeti za uštedu energije u kućanstvu

Autor: B. O. Objavljeno: 30.11.2022. 🕜 08:25 Lokacija: Zagreb

Predstavljani rezultati projekta LABEL2020

U Energetskom institutu Hrvoje Požar (EIHP) ovaj tjedan održana je press konferencija povodom završetka projekta LABEL2020. 

Voditelj projekta Marko Bišćan predstavio je rezultate, tj. materijale i alate koji su kreirani za građane kako bi se lakše snašli u izmjeni energetskih oznaka kućanskih uređaja te pronašli niz savjeta za uštedu energije. 

"Smanjenje potrošnje energije dugoročni je cilj zemalja EU-a već tri desetljeća. Za navedeno postoji više razloga. To su ponajprije klimatski, geopolitički ali i energetski razlozi. Navedenom cilju svatko od nas može pridonijeti jer, ne treba zaboraviti, za većinu utrošene energije odgovorni smo mi i naš način korištenja energije. Odnos prema energiji postaje još važniji u trenucima značajnih promjena na tržištu ili kao u ovome slučaju, poremećaju na sigurnosno političkoj sferi, kao što je trenutna zbog situacije u Ukrajini", kazao je.

Lakša nabavljivost 

U posljednjih najmanje godinu dana, nastavio je, primjećujemo kako cijene energije postaju nepredvidive sa stalnim tendencijama rasta i mogućim problemima u nabavi. 

"I opet, mi kao građani možemo utjecati na smanjenje energije, a time i na cijenu te lakšu nabavljivost energije. Jedno je odricati se razine komfora, što zahtjeva veća odricanja, a drugo je promijeniti neke navike gdje bi za istu razinu komfora trošili manje energije. Brošura sa savjetima za uštedu u kućanstvu pruža informacije građanima kako smanjiti potrošnju energije, a zadržati istu razinu komfora na koju smo navikli", objašnjava on. 

"No, potrebno je napomenuti kako sve navedeno ovisi o građanima i njihovoj dobroj volji, želji za promjenom i nužnim promjenama ponašanja. Ako neke od savjeta primijenimo sada, ublažit ćemo negativne posljedice u budućnosti, posebice ako cijene za energiju nastave rasti. Inače, svjetska iskustava pokazuju da je dobrim gospodarenjem energijom, a pridržavanje savjeta to i jest, moguće smanjiti potrošnju energije između 10 i 20 posto“, napomenuo je.

Usporedba kućanskih uređaja 

Najnoviji materijal za građane u sklopu projekta je upravo i brošura sa 100-tinjak savjeta za uštedu energije, a može se preuzeti na sljedećoj poveznici - naslovna (label2020.eu)

Tijekom projekta osmišljeno je i izrađeno niz edukativnih materijala za djecu - slikovnica, bojanka i igrani film, koje se nalaze na stranici www.ustedienergiju.hr. Ujedno je prezentirana i aplikacija uz pomoć koje se mogu usporediti kućanski uređaji, njihova učinkovitost i ukupni troškovi. 

U vremenima kad je svima svaka kuna postala bitna, važno je obratiti pozornost kakvi se uređaji kupuju, kako bi se dugoročno ostvarile uštede u kućanstvu. Brošura sa savjetima pak nudi kratke i jednostavne savjete za uštedu energije korištenjem postojećih uređaja koje građani imaju u kućanstvu.

TAGOVI