Razvoj mikroelektroničkih rješenja koja smanjuju potrošnju

Autor: B.O. Objavljeno: 04.11.2022. 🕜 08:11 Lokacija: Zagreb

Suradnja Infineona Austrija i Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Infineon Austria i Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) pokrenuli su akademsku suradnju u području energetske elektronike. Suradnja će unaprijediti budući razvoj energetski učinkovitih tehnologija za doprinos dekarbonizaciji te ojačati jedno od ključnih područja europskog stručnog znanja u području mikroelektronike. 

Suradnja je usmjerena na istraživanje i razvoj mikroelektroničkih rješenja koja sustavno smanjuju potrošnju energije, kao i na obrazovanje u ovim područjima istraživanja, priopćeno je iz Službe a odnose s javnošću FER-a. To, primjerice, uključuje elektromobilnost ili energetski učinkovitu proizvodnju te prijenos i korištenje električne energije. 

Trajanje ove akademske suradnje inicijalno je određeno na šest godina, a voditelj projekta je prof. dr. sc. Željko Jakopović. Suradnja je dio posvećenosti poduzeća Infineon Austria važnim projektima od zajedničkog europskog interesa u području mikroelektronike (IPCEI ME). 


Industrijske primjene 

"Konkretna znanstvena i tehnološka rješenja u energetskoj elektronici mogu značajno pridonijeti ostvarenju klimatskih ciljeva. Da bi se došlo do takvih rješenja, potrebno je još više ispreplesti stručno znanje iz područja znanstvenog istraživanja i obrazovanja s postojećim industrijskim primjenama, a to je upravo ono što radimo. Nazivamo to našom 'Mission Future' i drago nam je što pritom surađujemo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te što zajedno unapređujemo položaj Europe kao centra za razvoj poluvodiča. Ovo je jedinstvena prilika mladim istraživačima da razvijaju karijeru u veoma atraktivnom tehničkom polju, čineći pritom naš svijet sigurnijim i ekološki prihvatljivijim mjestom", objašnjava Sabine Herlitschka, glavna izvršna direktorica poduzeća Infineon Technologies Austrija. 

"Na FER-u smo vrlo zadovoljni jačanjem suradnje s Infineonom, globalnim liderom i jednom od najvažnijih europskih elektroničkih kompanija. Suradnja je i dokaz kvalitete i potencijala FER-a u istraživanju i razvoju sustava energetske elektronike, kao i privlačnosti izvrsnim mladim talentima. Vjerujem da ćemo biti vrlo zadovoljni ovom suradnjom i da ćemo zajedno otvarati nove prilike", smatra dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.

 

Predavanja i radionice

"Siguran sam da će ovaj projekt akademske suradnje između Infineona i FER-a značajno pridonijeti kompetencijama naše grupe za energetsku elektroniku (eng. Power Electronics Group), ali i drugima na FER-u u području znanstvenog istraživanja i nastave. Predviđeno sudjelovanje eminentnih stručnjaka Infineona u nastavnom procesu putem pozvanih predavanja i radionica omogućit će našim studentima i istraživačima izravan pristup najnovijim tehnološkim dostignućima u području mikroelektronike, učinskih poluvodičkih komponenata te odgovarajućim primjenama u području energetske elektronike", istaknuo je voditelj projekta, prof. dr. sc. Željko Jakopović

Naglasak akademske suradnje bit će na rješenjima za energetski učinkovite proizvode. To uključuje razvoj teoretskih koncepata za stabilnost energetskih mreža, istraživački rad u polju elektromobilnosti te poboljšanje uštede energije zahvaljujući inteligentnim sustavima upravljanja, npr. algoritmima, umjetnom inteligencijom ili strojnim učenjem. 

Nadalje, radit će se na razvoju metoda dizajna i ispitivanja za analogne i digitalne krugove te krugove s mješovitim signalima za proizvode energetske elektronike. Kako bi se kroz suradnju pridonijelo proširenju europske baze talenata iz STEM područja, partneri također planiraju na FER-u provesti posebne obrazovne programe vezane uz energetsku elektroniku. 

Usporedno s time, poduzeće Infineon Austria studentima će nuditi niz usluga, od tematskih radionica i podrške studentima na doktorskom studiju do ponude praksi u industriji za studente na prijediplomskim i diplomskim studijima.

 

TAGOVI