Njemačka planira digitalizacijom uštedjeti energiju

Autor: N.D. Objavljeno: 24.08.2022. 🕜 08:45 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Poticanje naprednih brojila i poticanje fleksibilnije potrošnje

Njemačka vlada planira novu Strategiju digitalizacije koja bi mogla utrti put većoj energetskoj učinkovitosti u sektoru električne energije, industriji i zgradarstvu, izvještava njemački Tagesspiegel Background. Plan, za koji se očekuje da će biti dogovoren 31. kolovoza, potaknuo bi uvođenje pametnih brojila, potaknuo industrije da učine svoju potrošnju fleksibilnijom i učinio bi nužnim da se ugljični otisci novih zgrada unaprijed odrede prije njihove izgradnje. 

Međutim, financiranje ambicioznog plana ostaje nejasno, a predložene mjere mogle bi se promijeniti nakon pregovora o proračunu ove jeseni, navodi se u tekstu, koji se poziva na nacrt strategije. Glavni cilj nacrta plana je pomoći energetskom sektoru da se "debirokratizira" i ubrza uvođenje pametnih brojila, koje je bilo sporije nego što je isprva planirano. Očekuje se da će se uporaba sustava u kućanstvima i tvrtkama povećati za 80% do 2025. 

Energetski učinkoviti podatkovni centri

Osim toga, podatkovni centri trebali bi postati energetski učinkovitiji stavljanjem uvelike potrošene topline iz superračunala na raspolaganje za grijanje i usvajanjem klimatski prihvatljivijih metoda hlađenja. Daljnji ciljevi digitalne strategije uključuju povećanje fleksibilnosti potrošnje energije u industrijskoj proizvodnji kroz veću automatiziranu kontrolu, kao i povećanje održivosti poljoprivrede kroz digitalizaciju, što bi također moglo učiniti sektor prihvatljivijim za životinje, koji štedi resurse, čineći ga učinkovitijim i otpornijim. 

Isto tako, veća digitalizacija u sektoru prometa učinila bi željeznički promet učinkovitijim i klimatski prihvatljivijim. U građevinskoj industriji, digitalno informacijsko modeliranje zgrada (BIM) koristi digitalne modele za planiranje i kontrolu procesa izgradnje i izračunavanje ugljične bilance zgrada prije njihove izgradnje, čime se povećava njihova ukupna učinkovitost.

TAGOVI