Traži se inženjerska služba u sklopu Civilne zaštite

Autor: N.D. Objavljeno: 31.12.2020. 🕜 11:03 Lokacija: Zagreb

HKIG apelira na državu da osigura osiguranje statičarima za slučaj ozljede na radu

Većina Hrvatske se nalazi na trusnom području te će Komora inženjera građevinarstva uputiti Vladi RH prijedlog da se hitno u sklopu Civilne zaštite ustroji interventna inženjerska služba, koju trebaju voditi educirani inženjeri statičari. Ta interventna inženjerska služba bi, u slučaju novih potresa, kao i drugih elementarnih nepogoda, bila spremna odmah se mobilizirati, organizirati i ustrojiti timove za aktivnosti na terenu pogođenom potresom ili drugom elementarnom nepogodom. 

Inženjeri statičari, članovi Komore (HKIG), odmah su nakon prvog potresa u ponedjeljak krenuli na pogođeno područje i počeli provoditi hitne preglede oštećenih zgrada. Kada je u utorak u podne udario razorni potres inženjeri su bili već na terenu i nažalost dvoje inženjera građevine je teže ozlijeđeno. Medicinski su zbrinuti i otpušteni na kućnu njegu. S njima su bili u timu i kolega arhitekt koji je također ozlijeđen kao i kolegica geodetkinja koja je prošla bez ozljeda. 

Osiguranje inženjerima


HKIG će Vladi predložiti da država s inženjerima koji će u sljedećim tjednima provoditi hitne preglede oštećenih građevina sklopi ugovor kojim bi ih se istovremeno osiguralo u slučaju nesreće na radu, poput ove koja se nažalost dogodila dvoma članova Komore u utorak u Petrinji. 

Ovaj razorni potres ponovno nas upozorava na iznimnu važnost sigurne i kvalitetne izgradnje zgrada, u skladu s važećim seizmičkim propisima. Tako izgrađene zgrade u ovom vrlo snažnom potresu pokazale su sigurnima za ljude i nisu pretrpjele značajna oštećenja. Moram i ovom prilikom ponoviti upozorenje da je kod starijih zgrada, izgrađenih od cigle nužno njihovo redovito održavanje i da je također potrebno njihovo konstrukcijsko ojačanje, u skladu s propisima.", kaže Nina Dražin Lovrec, predsjednica Komore.

TAGOVI